Identificarea, cuantificarea si recompensarea performantelor sunt procese indispensabile pentru pastrarea celor mai buni angajati in organizatie. Mai mult decat atat, managementul performantelor este esential pentru identificarea clara a punctelor forte si a punctelor slabe ale unei organizatii, in ceea ce priveste activitatea salariatilor.
Managementul performantelor reprezinta un subiect complex, in conditiile in care decizia de recompensare a anagajatilor valorosi este influentata de o serie de factori importanti.
Factori interni
a) capacitatea bugetului
Managementul performantelor incepe prin cunoasterea clara a bugetului pe care il avem la dispozitie pentru acest demers. Atentie la faptul ca o companie competitiva trebuie sa aiba capacitati financiare de recompensare a angajatilor, pe masura.
b) Vechimea in munca
Exista numeroase functii in cazul carora vechimea in cadrul organizatiei respectiva este esentiala. Prin urmare, salariatii care si-au dovedit loialitatea si eficienta trebuie sa beneficieze de prioritate in raport cu pozitiile de Junior.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
c) Experienta profesionala
Un angajat de 1 an de zile, cu o bogata experienta intr-un domeniu important, poate aduce imbunatatiri majore intr-un timp record. Expertiza este valoroasa si trebuie luata in calcul.
d) Evaluarea angajatilor
Evaluarea realizata in mod corect contribuie intr-o mare masura la decizia de recompensare. Evaluarea reprezinta un procedeu obiectiv, bazat pe criterii masurabile, in timp ce decizia finala depinde de numerosi factori, mai putini cuantificabili.
e) Strategia organizationala
Care sunt prioritatile de management la momentul actual? Deciziile de management al performantelor se vor inscrie in strategia generala de dezvoltare a companiei.
Factori externi
a) Legislatia in vigoare
Recompensarea salariatilor este influentata de reglementarile legislative privind: programul de munca, salariul minim, beneficii obligatorii, ore suplimentare, etc.
b) Piata muncii
Oferta depaseste cererea in cazul unui anumit post? Specialistii in domeniul respectiv sunt usor sau greu de gasit?
c) Conditiile economice
Asa cum stim, criza economica recenta a influentat radical atat politica de angajare a companiilor, cat si sistemul de recompensare. Mai mult, in conditii de stabilitate, angajatii care nu sunt multumiti de actualul loc de munca tind sa plece mai usor. Asadar, tineti cont de acest lucru pentru a nu pierde angajati valorosi.