Tehnica are nevoie in principiu de un facilitator, o sala cu o tabla alba sau 1-2 flipchart-uri, dar pot fi folosite la nevoie si simple foi de hartie, gadget-uri IT sau alte mijloace de capturat informatia.
1) Brainstorming-ul functioneaza cel mai bine cu grupuri de 8-12 persoane, care sunt rugate de facilitator sa-si impartaseasca ideile legate de gasirea unei solutii la o problema provocatoare.
Este admisa in aceasta faza orice idee, orice solutie, oricat de neobisnuita, scumpa sau greu de realizat ar fi.
Ghidul HR-istului
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
2) Se da o limita de timp, dupa care fie facilitatorul scrie ideile celor din sala pe flipchart sau tabla, fie participantii vin unul cate unul si isi scriu ideea sau lipesc biletele colorate pe spatiul de lucru, grupate sau nu in jurul unei idei centrale, tendinte de un anume fel, solutii similare sau pur si simplu la intamplare.
3) Se formuleaza apoi impreuna cu grupul un set de criterii de selectie pentru a alege cele mai bune si fezabile solutii, de exemplu: sa poata fi terminata pana la data de…, sa coste mai putin de…, sa fie legala, fara riscuri.
4) Dati un scor de la 0 la 5 sa spunem pentru fiecare idee pe fiecare criteriu dupa care adunati scorurile sa vedeti ce punctaj intruneste fiecare idee, ideile cu cele mai mari punctaje vor fi retinute si implementate.
Uneori este bine sa pastrati si celelalte idei deoarece conditiile se pot schimba si originalitatea lor poate prevala asupra costurilor sau eficientei.
In figura alaturata se observa ca se pot practica si variatiuni ale tehnicii de brainstorming, se pot imparti biletele colorate, pe fiecare individ sau pe departamente pentru a vedea contributia, echilibra dispersia etc. Participantii pot ramane si anonimi, dar atunci se va folosi mai degraba tehnica scrierii de idei de catre facilitator.
Limitarile metodei sunt legate de dinamica grupului, de cat de deschisi sunt pentru ideile noi si inovatoare, moderarea fiind importanta, uneori ideile rostite tare la inceputul sesiunii de brainstorming ii pot influenta pe ceilalti participanti mai ales daca sunt rostite de lideri formali sau informali ai grupului.
Aceasta tehnica este extrasa din Lucrarea “33 de instrumente pentru un manager eficient - Tot ce trebuie sa stiti pentru a deveni managerul platit ca un patron!”
Aflati mai multe informatii despre cele mai eficiente 33 instrumente de management chiar aici!