Desigur ca un aspect important il constituie venitul salarial, dar nu doar acesta este motivul din pricina caruia romanii sunt dezamagiti, atunci cand vine vorba de joburi. Multi se plang din pricina programului de lucru, care nu se respecta, sarcinile numeroase care nu intra in atributiile postului, conflictele dintre manageri si subalterni, etc.
Pentru a fi sigur ca angajatii sunt multumiti si doresc sa lucreze in continuare in cadrul companiei, orice manager/superior ar trebui sa stie cum sa ii trateze pe angajati.
Iata lucrurile care ii vor face pe salariati sa isi indrageasca locul de munca:
1. O relatie buna cu managerul - orice angajat isi doreste sa dezvolte o relatie profesionala buna cu managerul echipei, acest aspect fiind fundamental la locul de munca. Managerul care doreste sa isi pastreze oamenii, ar trebui sa fie familiarizat cu acest lucru. Nu trebuie doar sa fie prietenos cu acestia, ci sa ii ajute in orice problema si sa ii determine sa invete lucruri noi, pe care le pot folosi pentru a lucra mai bine.
2. Oportunitati REALE de dezvoltare. Nu intamplator este scris cu litere mari cuvantul "reale". Majoritatea angajatorilor promit "marea cu sarea" atunci cand candidatii se prezinta la interviu, ca apoi acestia sa constate ca lucrurile nu stau deloc asa. Foarte multi se angajeaza pe un post anume, dar nu reusesc sa avanseze perioade indelungate de timp, ceea ce ii frustreaza si ii determina sa plece la alte companii.
3. Atributiile exacte aferente postului. Numarul mare de sarcini variate poate deruta orice salariat, acesta nestiind care este rolul sau exact in cadrul firmei. Este important sa fie stabilite inca de la inceput atributiile si sarcinile angajatului, pentru ca acesta sa stie exact ce are de facut.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
4. O strategie de afaceri clara. Alt aspect care ii intereseaza pe cei care se afla in cadrul unor companii in ascensiune. Este important sa existe un plan pe care angajatii sa il poata puna in aplicare, zi de zi. Desigur, pentru ca acest lucru sa se petreaca, este necesar ca managerii sa aiba o strategie exacta si un program de onboarding, adica un plan pe 90 de zile, de exemplu, care sa cuprinda sedinte, intalniri cu clienti, training-uri, in functie de profilul companiei.
5. Recunostinta fata de angajati. Orice om se simte mai bine in pielea sa atunci cand constata ca ceilalti il apreciaza. La fel se petrece si la locul de munca. Atunci cand angajatii sunt tratati cu respect, consideratie si sunt remunerati pe masura asteptarilor, orice manager poate fi sigur ca acestia nu vor pleca din cadrul companiei.
O alta idee buna pentru a incuraja angajatii sa isi execute sarcinile cat mai bine este aceea de a le oferi bonusuri in functie de performante.
Conform specialistilor, angajatii vor dori sa ramana in cadrul unei companii daca vor fi indeplinite "conditiile" de mai sus. Tinerii sunt din ce in ce mai putin dispusi sa lucreze intr-un mediu stresant, unde nu se pot intelege cu superiorii in privinta sarcinilor specifice jobului, acest lucru determinandu-i sa paraseasca firma, in cele din urma.