Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Noua provocare de pe piata muncii. 50% dintre elevii de liceu nu iau, anual, bacalaureatul

13 /Feb2020
Tags: absolventi piata de muncacristian parvan aoarinternshipprofesionisti hr

Scaderea calitatii muncii vine dintr-o pregatire precara in anii de invatamant ai viitorilor profesionisti. Din pacate, nivelul educational din Romania a continuat sa scada in ultimii ani pe fondul unor masuri deloc previzibile si deloc studiate in prealabil. Sisteme reformate periodic, aplicate fara analize temeinice si modificari efectuate fara a tine cont de nevoile reale si esentiale ale elevilor si studentilor sunt doar unele dintre motivele care au facut ca piata muncii sa arate azi atat de putin pregatita nu doar pentru ziua de maine, ci si pentru viitorul mai indepartat.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a dezbatut recent calitatea si precaritatea locurilor de munca din Romania, facand referire la absolventii de liceu care, in procent de 50%, nu reusesc sa treaca de examenul de bacalaureat, an de an. 

"E clar ca inteligenta artificiala si provocarile aduse de inteligenta artificiala vor schimba radical piata muncii in perioada urmatoare. (...) Cand ai an de an 50% absolventi de liceu fara bacalaureat si fara nicio alta competenta, atunci punem intrebarea: ce fel de locuri de munca, si care e calitatea muncii pe care acesti tineri o vor putea presta?", a declarat Nicolae Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, la o dezbatere privind calitatea si precaritatea locurilor de munca din Romania, citat de Agerpres.

Nu ar trebui sa ne mire ca vorbim de inteligenta artificiala in 2020, cand marile companii din tarile dezvoltate cauta deja specialisti din ce in ce mai multi care sa ii ajute sa implementeze instrumente de lucru bazate pe inteligenta artificiala inclusiv in aria resurselor umane. Software-urile de HR bazate pe inteligenta artificiala nu mai sunt o noutate. 

Avem nevoie de oameni pregatiti, avem nevoie de un sistem educational care sa puna la temelie bazele esentiale ale unui tanar care isi priveste viitorul cu incredere si nu cu teama, care se simte pregatit sa cucereasca lumea, nu descurajat din cauza faptului ca nu poate lua examenul de bacalaureat. Datoria comuna a celor care sunt profesori, specialisti in educatie, parinti si reprezentanti ai statului deopotriva este aceea de a se asigura ca investesc in educatie de calitate si ca inteleg cum trebuie pregatiti copiii si tinerii pentru viitorul concret care, din punct de vedere al tehnologiei, este deja aici. 

Reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania a atras atentia asupra unui studiu realizat in SUA, potrivit caruia mai mult de jumatate din locurile de munca pe care le vor ocupa tinerii din scolile americane nu s-au inventat inca.

"Apar tot felul de lucruri care afecteaza calitatea muncii, calitatea vietii, dar pe care trebuie sa le anticipam, pentru ca miscarile vor fi foarte rapide si de multe ori radicale. Amintesc un studiu american care stipula ca peste 65% din locurile de munca pe care le vor avea cei care se afla in perioada de formare in Statele Unite nu exista inca. Deci viitoarele lor locuri de munca nu exista inca in perioada in care ei se formeaza. Este clar ca acest fenomen naste o crestere a clivajului intre oameni competenti si oameni mai putin competenti, evident cu consecintele materiale expuse", a apreciat Cristian Parvan, potrivit Agerpres.

Secretarul general al AOAR considera, de asemenea, ca pentru o calitate oferita prin locurile de munca ar trebui sa existe locuri de munca de inalta calificare, reflectate in PIB:

"Este clar, calitatea locurilor de munca inseamna in primul rand Produs Intern Brut, pentru ca daca ai locuri de munca de calitate inseamna ca valoarea adaugata a muncii respective contribuie mai mult la cresterea Produsului Intern Brut si a resurselor bugetare. Un exemplu care ne place nu ne place, o sa-l vedeti pe informatiile care circula: cresterea formidabila a locurilor de munca de calitate, respectiv competenta, in Ungaria, care inregistreaza pe aceasta baza exporturi de peste 100 de miliarde de euro si are excedent comercial. in asta se traduce in final calitatea locurilor de munca si se rasfrange asupra intregii populatii, pentru ca tot ceea ce se prezinta si in studii si vad ca preocupa Europa si ar trebui sa ne preocupe si pe noi, in primul rand, este cum imbunatatim calitatea locurilor de munca, insa nimeni nu spune sursa locurilor de munca. Ce fel de locuri de munca asiguram in Romania? Ma refer la faptul ca locurile de munca, pentru a reduce si gradul de saracie, trebuie sa fie locuri de munca de cat mai inalta calificare. Daca ramanem tributari numai unor activitati ce implica doar calificari reduse putem sa discutam despre ce salarizare si protectie doriti", a adaugat Cristian Parvan.

Referitor la cresterea salariului minim din Romania, Cristian Parvan o considera ca fiind una agresiva, care are deja efecte prin scaderea locurilor de munca in anumite industrii.

"Provocarea mea cea mai simplista este: daca va deschideti un magazin la scara blocului la care locuiti si angajati doi vanzatori, ce salariu le dati? si raspunsul unanim a fost <<salariul minim pe economie>>. S-a marit salariul minim si nimeni n-a putut contesta, nici patronatele nu s-au opus cresterii salariului minim. Cresterea agresiva a salariului minim deja incepe sa se arate: azi era o informatie, o ultima informatie cum ca numarul de locuri de munca din industria pielariei s-a redus cu 50% in doi ani. Per ansamblu, ceea ce ingrijoreaza mediul de afaceri si ar trebuie sa ingrijoreze pe toata lumea este ca industria, cu care noi ne-am falit ani de zile, de la 26% a ajuns la 23% si are doi ani consecutivi, 2018 si 2019, in care industria si-a redus ponderea in PIB", a explicat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, citat de sursa amintita. 

Cum considerati aceste perspective? Sunteti de acord cu faptul ca trebuie sa facem mult mai mult pentru educatie? Ce credeti ca ati putea face, in calitate de profesionisti HR, pentru a oferi sprijinul, cu resursele din prezent, unor tineri care vor sa invete, dar sistemul educational nu ii sprijina suficient de mult? Internship-urile si programele educationale private, derulate de companii, sunt doar cateva posibilitati. Ce proiecte considerati ca ati putea initia? 


 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Noua provocare de pe piata muncii. 50% dintre elevii de liceu nu iau, anual, bacalaureatul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".