Chiar daca nu ai intotdeauna chef sa mergi la serviciu sau sa executi sarcinile aferente jobului tau, nu inseamna ca trebuie sa le arati colegilor acest lucru. Tine minte ca ei poti fi aliatii sau dusmanii tai, in functie de comportamentul tau.
Asa ca, daca vrei ca locul de munca sa fie ca o a doua casa, incearca sa te detasezi de probleme si dedica-te jobului pe care-l ai.
Iata ce NU ar trebui sa faci, altfel risti sa devii antipatic colegilor:
1. Evita barfele de orice fel. Chiar daca afli informatii "importante" legate de alti colegi, evita sa dai curs barfelor. Nu duce vorba mai departe si in niciun caz nu le povesti sefilor ce ai auzit despre un anume coleg, altfel risti sa starnesti furia celorlalti. Cel mai bine este sa iti vezi de treburile tale, fara sa discuti prea mult despre aspecte care nu te privesc.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
2. Nu incerca sa iti "pui la punct" colegii. Chiatr daca daca stii ca ai dreptate intr-o anumita situatie, nu te impune urland si jignind colegii de echipa, cu siguranta nu vei reusi decat sa ii faca sa te antipatizeze. Evita tonul superior si imbunatateste argumentele atunci cand ai o discutie, in acest fel vei reusi sa te impui intr-un mod politicos, iar ceilalti vor avea ceva de invatat de la tine.
3. Colegii nu sunt interesati de viata ta personala si de toate problemele cu care te confrunti acasa. Desigur ca poti lega o relatie de amicitie cu cei din jur, in cadrul careia va puteti impartasi anumite experiente, dar nu exagera. Daca vei incepe sa vorbesti toata ziua despre cat de dificila este viata ta, iti vei neglija activitatea la locul de munca, iar colegii te vor privi ca pe un om slab si plictisitor...
4. Glumele nu trebuie niciodata sa depaseasca limita bunului simt. Indiferent cat de amuzant consideri ca esti, nu uita ca si aici este indicat sa fii moderat. Daca vei rade pe seama colegilor sau vei fi deplasat atunci cand glumesti, poti fi sigur ca cineva te va antipatiza si niciodata nu poti sti ce urmeaza. Nu are rost sa exagerezi, pastreaza decenta si cu siguranta colegii vor aprecia glumele tale.
5. Nu intarzia. Chiar daca acest lucru nu te va face neaparat antipatic, pot fi situatii cand colegii au nevoie de ajutorul tau, iar tu nu esti acolo pentru a le oferi sprijinul. Desigur, daca esti "intarziatul" echipei se vor face multe glume pe seama ta si risti sa nu fi luat in serios. Este de prisos sa mai mentionam ca poti avea probleme serioase din pricina acestui obicei, avand in vedere ca managerii nu tolereaza un astfel de comportament, de prea multe ori.
Asa ca, atat timp cat vrei sa te intelegi bine cu colegii, adopta un comportament prietenesc, dar profesional si cu siguranta te vei bucura de jobul tau mai mult ca oricand. Tine doar de tine sa fii cat mai bun in meseria pe care ti-ai ales-o, iar psihologii recomanda sa se evite momentele tensionate, care nu fac decat sa produca stres si neplaceri in vietile angajatilor.