In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor.
Ca urmare a inregistrarii in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot beneficia de: informare si consiliere profesionala, medierea muncii, cursuri de formare profesionala, prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).
De asemenea, persoanele inregistrate in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca pot beneficia de prime de mobilitate, de acestea putand beneficia si absolventii de invatamant.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Totodata, pentru a veni in sprijinul integrarii pe piata muncii a persoanelor inregistrate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in luna octombrie ANOFM va organiza, la nivel national, Bursa locurilor de munca pentru absolventi.
Subliniem faptul ca, dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni, mai multe pe ANOFM >>>