Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Coduri de indemnizatie pentru concediu medical in etape. Procedura si prevederi

20 /Sep2021
Coduri de indemnizatie pentru concediu medical in etape. Procedura si prevederi
Tags: concediu medicalcod indemnizatiecod concediu medical

Care sunt codurile de indemnizatie pentru concediile medicale initiale, in cazul carora medicul de familie la prima eliberare poate acorda peste 4 zile calendaristice, iar medicul specialist poate acorda peste 15 zile calendaristice?

 

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 10^1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 10^1. - (1) In cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, a carui structura este prevazuta in anexa nr. 41, pe care persoana asigurata are obligatia sa il respecte.

(2) prima etapa, durata acordarii concediului medical poate fi de maximum 4 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicul de familie si de maximum 15 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatata pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu care monitorizeaza afectiunea poate elibera certificatul de concediu medical in continuare pana la o durata maxima de 7 zile pentru medicul de familie si de maximum 30 de zile pentru medicul de specialitate din ambulatoriu. Pe durata cuprinsa in certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, in functie de evolutia bolii, poate modifica planul mentionat la alin. (1).

(3) In situatia in care, dupa ce medicul curant a acordat prima etapa a concediului medical, asiguratul nu se mai prezinta in vederea evaluarii starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii sau in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, nu se va acorda concediu medical in continuare.


(4) Pentru respectarea planului de urmarire a evolutiei bolii, medicii prevazuti la alin. (1) acorda consultatii la cabinet.

(5) Situatiile in care medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu poate acorda consultatii la domiciliul persoanei asigurate sau la distanta sunt situatiile in care persoana asigurata se afla in stare de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, precum si situatiile in care persoana asigurata cu boli cronice sau cu un episod acut de boala se afla in imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, consemnate in fisa pacientului.

(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale prevazute la art. 18 alin. (3), pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu nu au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii.

Astfel, din prevederile legale citate rezulta ca acordarea in etape este obligatorie pentru incapacitate temporara de munca. Prin urmare, in primul rand sunt excluse concediile medicale acordate pentru alte cauze decat incapacitate temporara de munca si anume:

-maternitate (cod 08)
- ingrijirea copilului bolnav (cod 09)
- risc maternal(cod 15)
- carantina (cod 07)
- ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in vârsta de pâna la 16 ani (cod 91)

De asemenea, mai sunt excluse de la acordarea in etape conform alin. (6) de mai sus:
-urgentele medico-chirurgicale (cod 06),
-bolile infectocontagioase din grupa A (cod 05)
-bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii (cod 51)
-neoplazii si SIDA (cod 14)
-bolile cardiovasculare (cod 13)
- tuberculoza (cod 12)

Totodata, concediile medicale pentru accident de munca nu se acorda in etape (cod 02, 03, 04).

Cu alte cuvinte se acorda in etape doar  concediul medical pentru codul de indemnizatie 01.

 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Coduri de indemnizatie pentru concediu medical in etape. Procedura si prevederi":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".