Andrei Stefanovici si Anca Atanasiu, avocati Radu si Asociatii SPRL, au explicat intr-o analiza pentru HotNews.ro, ce obligatii au angajatorii odata cu noua directiva.
Astfel, angajatorii ar trebui sa includa deja programul de lucru flexibil in pachetul de beneficii pentru salariati, daca acest bonus nu exista deja.
"Indiferent de industria in care isi desfasoara activitatea, angajatorii romani vor trebui sa ia in considerare impactul noilor reglementari, atat din perspectiva organizarii muncii, a mijloacelor de tinere a evidentei timpului de munca cat si a modalitatii in care aceste noi cerinte pot fi transpuse in fiecare organizatie, prin raportare la specificul acestora.
in cazul agentilor economici, care au constituite forme de reprezentare colectiva a salariatilor (sindicate, reprezentantii salariatilor etc.), va fi necesara informarea si initierea de consultari cu organismele de reprezentare colectiva, in special atunci cand implementarea unui program de lucru flexibil conduce la modificari importante in organizarea muncii", au explicat acestia pentru sursa amintita.
Telemunca este, in acest moment, reglementata in Romania in cazul salariatilor care folosesc tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru a-si desfasura activitatea pentru firma angajatoare.
"Un concept nou introdus de Directiva este acela al concediului de ingrijitor. Astfel, salariatii care au rolul de ingrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu platit de 5 zile lucratoare pe an. Legislatia locala va putea stabili si alte perioade de referinta (de exemplu, raportat la numarul de persoane aflate in ingrijire sau la numarul de cazuri) si va putea introduce conditii suplimentare pentru exercitarea acestui drept", se arata in aceeasi analiza.
Totodata, apare dreptul de a absenta de la locul de munca in cazuri de forta majora (de exemplu, urgenta familiala, boala sau accident), cu prezentarea unor documente justificative. Chiar daca unele companii ofera deja beneficiul de mai sus, nu este inca transpus oficial in legislatie, insa urmeaza sa fie aplicat datorita noii directive.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
De asemenea, se reglementeaza concediul de paternitate de cel putin 10 zile lucratoare, ce va fi acordat tatalui in jurul datei nasterii unui copil.
In prezent, tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, respectiv 15 zile lucratoare pentru detinatorii de atestat de absolvire a cursului de puericultura.
In plus, Directiva stabileste dreptul individual la patru luni de concediu platit pentru cresterea copilului, dintre care 2 luni netransferabile intre parinti spre deosebire de reglementarea actuala din Romania care prevede un concediu netransferabil de minim 1 luna pentru parintele care nu a solicitat concediul de crestere copil. in ceea ce priveste durata totala a concediului de crestere copil, legislatia romaneasca este mai favorabila, aceasta fiind reglementata in prezent la 24 luni, respectiv 36 luni in cazul copiilor cu dizabilitati.
Specialistii amintiti au precizat ca in ciuda faptului ca termenul de transpunere a acestei Directive este 2 august 2022, se recomanda ca angajatorii romani sa ia in considerare impactul pe care noile reglementari l-ar putea avea asupra activitatilor desfasurate.