Raspunsul specialistului
Reglementarea organizarii uceniciei la locul de munca si acordarii sumei de 2.250 lei/luna pe perioada derularii contractului de ucenicie se regaseste in Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si in Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 , aprobate prin HG nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Analizand prevederile acestor acte normative, raportat la situatia prezentata de dumneavoastra, apreciem ca ucenicia la locul de munca nu poate fi organizata in regim de 2 ore/zi, ci doar in regim de norma intreaga, respectiv 8 ore/zi pentru persoanele in varsta de peste 18 ani si 6 ore/zi pentru persoanele in varsta de pana la 18 ani.
Astfel, la art. 9 alin. (6) din Legea 279/2005 se prevede ca Durata timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, iar in cazul tinerilor cu varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.
De asemenea, in modelul de contract de ucenicie, prevazut in Anexa 1 la Normele de aplicare a Legii 279/2005, la pct. H1 - Durata timpului de munca, la lit.a) se prevede doar varianta de norma intreaga.
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Referitor la organizarea uceniciei la locul de munca, practic trebuie sa respectati in intregime prevederile celor doua acte normative mentionate, dintre care enumeram cateva elemente importante:
Organizarea programului de ucenicie:
- Identificarea pe statul de functii al societatii a functiilor/ocupatiilor pentru care doriti sa organizati formarea la locul de munca prin ucenicie, conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR); organizarea uceniciei nu depinde in mod direct de obiectul de activitate al societatii, ci de functiile/ocupatiile conform COR pentru care se poate face formare la locul de munca prin ucenicie;
- Verificarea existentei unui program de calificare, finalizat cu certificat de calificare, pentru functiile/ocupatiile pe care le-ati identificat la nivelul societatii dumneavoastra. Verificarea se face in Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare a fost aprobat prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 35/3112/2004. Nomenclatorul calificarilor se gaseste in format electronic pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale: AICI.
- Identificarea unui furnizor de formare profesionala care sa asigure formarea ucenicului;
- Desemnarea coordonatorului de ucenicie. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca coordonatorul de ucenicie, drepturile si obligatiile acestuia sunt prevazute in Normele metodologice de aplicare a Legii 279/2005, aprobate prin HG 855/2013;
- Comunicarea locurilor de munca pentru care urmeaza sa organizeze programe de ucenicie catre agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti in a carei raza societatea isi are sediul.
Incheierea contractelor de ucenicie:
- Este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata. Modelul de contract de ucenicie se regaseste in anexa la Normele metodologice de aplicare a Legii 279/2005, aprobate prin HG 855/2013;
- Conditiile in care se incheie contractul de ucenicie, drepturile si obligatiile partilor, inregistrarea contractului sunt prevazute in Legea 279/2005 si in Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG 855/2013.
- Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si se va modifica dupa intrarea in vigoare a proiectului de lege de modificare a Legii 279/2005.
- Viitorul ucenic trebuie sa fie inscris ca persoana in cautarea unui loc de munca la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Solicitarea sumelor prevazute de lege:
- Sumele se acorda din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie.
- Pentru acordarea sumei de 2.250 lei/luna angajatorul incheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro