Specialistul lect univ dr. Radu Stefan Patru va ofera o prezentare de exceptie pe acest subiect, extrem de oportuna in contextul in care angajatii straini devin o varianta foarte convenabila, in multe firme, pentru rezolvarea problemei cu forta de munca.
Va invitam, asadar, sa participati din fata calculatorului/laptopului dvs. la un webinar axat pe procedurile specifice pe care le implica angajarea strainilor, de la eliberarea avizului preliminar si a vizei de lunga sedere in scop de munca, pana la incheierea contractului si obtinerea numarului de identificare fiscala, DETALII AICI >>>
Atentie, procedurile difera de la caz la caz: una este daca angajati cetateni UE (acestia nici macar nu sunt considerati straini), alta este daca angajati cetateni din Republica Moldova sau din Ucraina si cu totul alta daca persoanele respective provin din afara UE (Turcia, Nepal, India, Vietnam, China s.a.m.d.).
La webinar vor fi analizate aspectele teoretice si practice referitoare la regimul juridic al lucratorilor din afara Uniunii Europene, inclusiv cei din Ucraina si Republica Moldova.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Principalele aspecte practice care vor fi solutionate in cadrul webinarului!
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Care sunt pasii procedurali care trebuie urmati pentru incadrarea lucratorilor straini?
La ce trebuie sa fiti atenti pentru a evita amenzi sau alte sanctiuni din partea autoritatilor statului?
Ce acte trebuie sa contina dosarul in baza caruia se elibereaza autorizatia de munca?
Ce taxe si contributii sociale trebuie sa platiti, ca angajator?
In ce situatii se pot emite decizii de returnare de catre instantele judecatoresti pentru lucratorii straini?
Care este diferenta de regim juridic intre lucratorii straini din afara Uniunii Europene si cei din Ucraina si Republica Moldova?
Cum puteti gestiona mai bine din punct de vedere juridic relatia cu lucratorii straini incadrati in firma? DETALII AICI >>
Cati straini lucreaza in Romania?
Raspunsul este: aproape 85.000. E un numar care a crescut spectaculos in ultimii ani, atat pe fondul deficitelor locale de pe piata muncii, cat si in contextul razboiului din Ucraina (peste 6.000 de ucraineni lucreaza in acest moment in Romania).
Cei mai multi dintre cei 85.000 de angajati straini provin din Turcia, Nepal si Republica Moldova, in aceasta ordine, iar principalele sectoare in care activeaza sunt constructiile, industria prelucratoare si comertul.
O mentiune speciala pentru ucraineni: accesul acestora pe piata fortei de munca din Romania a fost inlesnit considerabil gratie OUG nr. 20/2022 care prevede pentru ei anumite exceptii de la regimul angajarii strainilor.
Astfel:
- cetatenii ucraineni pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare;
- cetatenilor ucraineni li se prelungeste dreptul de sedere in scop de munca (la expirarea primelor 90 de zile ulterior intrarii pe teritoriul Romaniei), fara obligativitatea obtinerii unei vize de lunga sedere pentru angajare in munca;
- cetatenii ucraineni care nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate necesare ocuparii unui loc de munca se pot incadra in munca in baza unei declaratii pe propria raspundere. Aceasta exceptie nu se aplica insa profesiilor reglementate, cum ar fi cea de medic, medic dentist, farmacist, arhitect si altele asemenea.
Aflati mai multe detalii in cadrul webinarului, DETALII AICI >>>