Aceste informatii au fost obtinute prin cel mai recent studiu ce evalueaza dinamica pietei muncii din ultimul an, anunta Agerpres.
Placerea de a avea provocari profesionale, de a atinge prin forte proprii obiective importante si de a beneficia intotdeauna de recunoasterea meritelor.
Lucrarea Motivarea angajatilor - 85 de modele, formulare, teste si chestionare va arata cum sa atingeti acest scop al oricarui angajator sau manager HR, detalii AICI >>>
Pentru 45% dintre respondenti evenimentele majore, precum pandemia Covid-19, au influentat negativ asteptarile si preferintelor referitoare la locurile de munca, astfel ca aspecte precum securitatea locului de munca (33%), echilibrul dintre viata personala si cea profesionala (31%) sau cresterea importantei beneficiilor de sanatate (30%) au fost efectele cel mai des mentionate ale acestor evenimente.
Ce isi doresc angajatii de la actualul sau viitorul loc de munca?
In topul asteptarilor candidatilor legate de locul de munca actual sau viitor se afla: cresterea salariala (54%), beneficiile suplimentare motivante (33%) si echilibrul intre serviciu-viata personala (33%).
Totodata, principalele provocari ale candidatilor in procesul de cautare a unui nou loc de munca sunt gasirea oportunitatilor potrivite (58%), increderea in angajator (46%) si procesul dificil de aplicare si selectie (33%).
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Aproape doua treimi (63%) dintre angajatii blue collar (cei care lucreaza in domenii fizice sau manuale) si grey collar (persoanele care imbina elemente ale muncii manuale cu cele de birou) au luat in considerare posibilitatea de a lucra in strainatate, in special tinerii cu varste intre 18 si 24 ani (in proportie de 76%).
Potrivit sursei citate, beneficiile de sanatate si siguranta la locul de munca sunt importante intr-o masura semnificativ mai mare pentru 42% dintre reprezentantii Generatiei Baby Boomer (peste 58 ani).
La ce salarii se asteapta romanii?
In ceea ce priveste asteptarile salariale, in prezent, majoritatea lucratorilor din zonele blue si grey collar se asteapta la un salariu lunar cuprins intre 3.001 si 4.000 de lei (28%) sau intre 4.001 si 5.000 de lei (25%) atunci cand incep sa caute un nou loc de munca.
De asemenea, mobilitatea profesionala este influentata in primul rand de dorinta de a obtine venituri mai mari (61%) si reflecta nevoia generala a oamenilor de schimbare si avansare profesionala (70% dintre romani isi schimba locul de munca la mai mult de trei ani). Ca tendinta, cei din Generatia Z (18-24 ani) isi cauta mai frecvent locuri de munca la mai putin de 2 ani (27% vs. 13%, total esantion).
Rezultatele studiului de specialitate releva faptul ca principalele beneficii percepute ale schimbarii frecvente a locurilor de munca sunt: cresterea salariului si alte beneficii oferite de angajator (61%), oportunitatile de dezvoltare profesionala (44%) si imbunatatirea abilitatilor profesionale (38%). In acest context, provocarile in procesul de cautare a unui nou loc de munca vizeaza gasirea oportunitatilor potrivite (58%), increderea in companie/angajator (46%) si procesul dificil de aplicare si selectie (33%), conform studiului.