Raspunsul specialistilor:
Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca angajatorul trebuie sa prevada in contractul individual de munca al salariatului ”criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;” (art. 17 alin. (3) lit. e)), stabileste obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora (art. 40 alin. (1) lit. f)), iar procedura de evaluare trebuie sa fie stabilita prin Regulamentul intern (art. 242 lit. i)).
Aceste reguli sunt aplicabile tuturor entitatilor care au calitatea de angajator, indiferent de forma de organizare.
Referitor la fisa postului, obligativitatea existentei acesteia este prevazuta la art 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii.
Intr-adevar, in anul 2021, a fost introdusa in Codul muncii o exceptie de la intocmirea obligatorie a fisei postului in cazul microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pentru salariatii acestor microintreprinderi, specificarea atributiilor postului se poate face verbal, dar si in acest caz, daca salariatul solicita in scris, angajatorul microintreprindere este obligat sa ii comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului. Aceste prevederi se regasesc la art. 17 alin. (4) si (4^1) din Codul muncii.
Prin urmare, trebuie sa analizati Legea nr. 346/2004, pentru a determina daca organizatiei dumneavoastra ii sunt aplicabile prevederile acestui act normativ si, in functie de aceasta, sa stabiliti daca este obligatorie sau nu intocmirea fiselor de post in scris.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Un raspuns valabil la data de 10.11.2021, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>