Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton- Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal. Pot fi imputate angajatilor cheltuielile de formare?

05 /Mai2021
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal. Pot fi imputate angajatilor cheltuielile de formare?
Tags: formare profesionalarepaus saptamanaldemisie angajatcheltuieli formare profesionala angajat

“O companie organizeaza un curs de formare profesionala. Acesta s-a desfasurat in zilele de weekend (in timpul repausului saptamanal, programul de lucru fiind de luni - vineri), totusi au fost semnate actele aditionale cu privire la participarea la curs. In cazul in care salariatul demisioneaza in perioada stabilita prin actul aditional, ii pot fi imputate cheltuielile efectuate cu formarea profesionala proportional cu perioada nelucrata?”

Raspunsul specialistului:

Formarea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii republicat.

Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

Art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta. 
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca (art. 196 alin. (2) din Codul muncii).


Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala in conditiile art. 197 alin. (1) din Codul muncii nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Asadar, in vederea efectuarii formarii profesionale angajatorul va incheia un act aditional la contractul individual de munca al salariatului in care va stabili obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul, precum si un contract de prestari servicii firma care tine cursul de formare profesionala, in care se vor stabili drepturile si obligatiile acestor entitati.
Cu aceste documente angajatorul va putea face dovada atat a formarii profesionale cat si a cheltuielilor efectuate cu aceasta.
Astfel, angajatorul are obligatia sa formeze profesional salariatii iar salariatii au dreptul sa fie formati profesional. Daca formarea profesionala este realizata in afara programului sau in zilele de repaus saptamanal salariatii nu beneficiaza nici de ore suplimentare si nici de zile libere in contul zilelor in care s-au format profesional.

Pe durata formarii profesionale salariatii nu presteaza munca pentru care s-au angajat si nu sunt la dispozitia angajatorului ci participa la cursuri de formare profesionala.

In consecinta, pe durata formarii profesionale salariatii nu desfasoara activitatile din fisa postului si nu pot fi remunerati.
Nerespetarea obligatiei de catre salariat de a presta activitate in favoarea angajatorului pe perioada stabilita prin actul aditional la CIM, determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.

Obligatia de a presta activitate in favoarea angajatorului revine si salariatilor care au demisionat, au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnzarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

In concluzie, faptul ca salariatul a fost format profesional in zilele de repaus saptamanal nu inseamna ca nu mai are obligatia sa suporte cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita in actul aditional al contractul individual de munca. Astfel, salariatul care demisioneaza are obligatia sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal. Pot fi imputate angajatilor cheltuielile de formare?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".