• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 9512
Raspunsul specialistilor:
Exista cateva acte normative prin care se reglementeaza posibilitatea ca o persoana sa desfasoare activitate intr-o societate fara a fi incadrata cu contract individual de munca.
Una dintre aceste posibilitati este internship-ul, iar modul de organizare a programelor de internship, incheierea contractului de internship, drepturile si obligatiile internului si ale organizatiei-gazda care organizeaza asemenea programe sunt reglementate prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
De asemenea prin Ordinul nr. 2.004/2018 emis de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale sunt aprobate modelele-cadru ale certificatului si contractului de internship, precum si al cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajarii.
Practic, pentru a incheia un contract de internship cu o persoana, trebuie sa indepliniti toate conditiile prevazute de legea mentionata si astfel, in cadrul acestui raspuns punctam principalele elemente reglementate de lege.
In primul rand trebuie sa organizati programul de internship cu respectarea prevederilor Cap. II din Legea nr. 176/2018 - art. 4 si urm.
Prin organizarea unui program de internship societatea dumneavoastra devine organizatie – gazda. In aceasta calitate trebuie sa promovati public, in scris si/sau online, programele de internship desfasurate, criteriile, calendarul si procedura interna de selectie, responsabilitatile generale pentru fiecare program de internship ofertat, precum si conditiile contractuale (numarul de ore si durata programului de internship, valoarea minima a indemnizatiei lunare).
Programul de internship se organizeaza in functie de specificul si necesitatile fiecarei organizatii gazda. Legea lasa la latitudinea fiecarei organizatii gazda sa stabileasca procedura de derulare a programului de internship.
Programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni, iar durata unui program este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Criteriile de recrutare a internilor, conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt stabilite de organizatia-gazda, in functie de specificul activitatii si nevoile acesteia. Internul isi desfasoara activitatea sub coordonarea indrumatorului desemnat de organizatia gazda. Drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite de lege si se regasesc si in contractul de internship.
La finalul perioadei de internship organizatia gazda evalueaza activitatea internului si elibereaza Certificatul de internship.
De asemenea, la incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile legii, a unui contract individual de munca.
Mai facem precizarea ca, in calitate de organizatie gazda, aveti si obligatia de a completa registrul electronic de evidenta si de a-l transmite la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, cu respectarea prevederilor art. 17 si 18 din Legea nr. 176/2018.
Mai exista si reglementarea practicii neremunerate pe timpul verii care se poate desfasura fie in conformitate cu prevederile Legii nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor, cu modificarile si completarile ulterioare, fie ca parte a unui curs de calificare profesionala care prevede un anumit numar de ore de pregatire practica pentru cursant (practica la agentii economici).
In conformitate cu prevederile Legii nr. 258/2007 practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire. Practicantul este elevul sau studentul care desfasoara activitati practice pentru consolidarea cunostintelor teoretice si pentru formarea abilitatilor, spre a le aplica in concordanta cu specializarea pentru care se instruieste.
Practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator (institutia de invatamant) si partenerul de practica (societatea comerciala).
In acest caz, practica reprezinta o parte a activitatii de instruire a elevilor si a studentilor si se organizeaza cu respectarea tuturor prevederilor Legii nr. 258/2007.
In cel de-al doilea caz, practica la agentii economici se organizeaza de furnizorul de formare care desfasoara cursul de calificare (Ordinul nr. 353/5202/2003 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare).
Un raspuns valabil in septembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>