Pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume: persoane subocupate; persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul; persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Ultimii doi indicatori ("persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul" si "persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul"), alcatuiesc impreuna "forta de munca potentiala aditionala". Setul de trei indicatori constituie "arii" de diferentiere si intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte.
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6,355 milioane de persoane), 227.500 persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 24.000 fata de anul precedent). Dintre acestea: 215.200 persoane erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2021, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 2,6%. 12.300 persoane cautau un loc de munca, dar nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
In anul 2021, 117.400 persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populatia activa, 1,5% din populatia ocupata si 39,7% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a crescut cu 15.700, mai precizeaza INS.