Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

In ce CONDITII pot fi angajate persoanele cu handicap?

09 /Ian2025
In ce CONDITII pot fi angajate persoanele cu handicap?
Tags: angajare persoane handicapconditii angajare persoane handicap

Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca potrivit pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti (art. 78 alin. (1) din Legea nr. 448/2006).

In scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap, autoritatile si institutiile pu blice, persoanele juridice publice au obligatia organizarii unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Aceasta masura nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de catre institutia publica.

Prin urmare, daca sunteti entitate privata, recrutarea persoanelor cu handicap se poate realiza in conformitate cu prevederile procedurilor existente la nivelul entitatii, iar daca sunteti institutie publica, va trebui sa organizati concurs de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap.

Conform art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006, autoritatile si institutiile pu blice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati au obli gatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

La stabilirea celor 4% nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii.
Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 127/2024 privind unele masuri in domeniul social, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.124 din 11 noiembrie 2024, pentru a dovedi indeplinirea obligatiei de angajare a celor 4% de angajati din randul persoanelor cu handicap, entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege. 

Astfel, ele vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati.

Cererea va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.


In plus, firmele au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.

Aceste prevederi se aplica incepand cu luna ianuarie 2025.

Angajatorii care, desi au un numar mediu de 50 de salariati, totusi nu angajeaza cel putin 4% din acestia din randul persoanelor cu handicap pot opta:

a) fie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

b) fie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.

Activitatea persoanei cu handicap angajate se poate atesta prin contractul individual de munca al persoanei cu handicap angajate, fisa de post a acesteia sau prin orice alt document emis de conducatorul unitatii protejate autorizate.


...acest articol se regaseste in Consilier Codul Muncii, dedicata exclusiv profesionistilor din domeniul resurselor umane!

Rezolva profesionist orice provocare!

Consilier Codul Muncii este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul HR datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "In ce CONDITII pot fi angajate persoanele cu handicap?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".