Un sondaj recent realizat de BestJobs arata ca aproape 80% dintre tinerii respondenti (79,4%) vor sa se angajeze in timpul studiilor.
Precizam si ca, dintre acestia, aproximativ 46% vor sa se angajeze in domeniul pe care il studiaza, in timp ce pentru aproape 44% nu conteaza domeniul, ci doar sa isi asigure independenta financiara.
„Cu un deficit mare de personal si multe locuri de munca disponibile ― doar pe BestJobs sunt la aceasta ora 39.200 de joburi ― este un moment interesant, cred, ca absolventii si studentii sa poata lua cu adevarat niste decizii in cunostinta de cauza cu privire la ceea ce doresc sa faca”, conform sondajului.
Care sunt domeniile in care se pot angaja tinerii din Romania?
In acest moment, acestia se pot angaja in HoReCa - cu o pondere de peste 30% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 480 de euro, Customer Service - cu o pondere de 26% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 650 euro, Retail - cu o pondere de 18% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 570 euro, Productie&Logistica - cu o pondere de 14% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 565 euro, Marketing&Publicitate - cu o pondere de 7% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 600 euro, Auto&Transporturi - cu o pondere de 6,5% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 550 euro.
In domeniul Financiar&Contabilitate exista o pondere de 5,4% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 750 euro, in Inginerie - cu o pondere de 5,1% a angajarilor din randul celor fara experienta, salariu mediu este de 800 euro, Juridic - cu o pondere de 4,7% a angajarilor din randul celor fara experienta are un salariu mediu de 850 euro si IT - cu o pondere de 3,53% a angajarilor din randul celor fara experienta si un salariu mediu de 900 euro.
In continuare, criza fortei de munca creeaza probleme anumitor angajatori. In acest context, firmele din IT si inginerie, agricultura, medicina si pharma, robotica si electrotehnica sau limbi straine sunt nevoite sa faca eforturi pentru a gasi personal calificat, observa Adevarul.ro.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
„O solutie pentru a acoperi deficitul de specialisti mai ales in anumite domenii este invatamantul profesional dual, care se poate realiza printr-o relatie mai stransa de colaborare intre unitatile de invatamant profesional si agentii economici. In acest sens, angajatorii trebuie sa investeasca in educarea si formarea viitorilor specialisti, care sa se angajeze in cadrul companiei”, precizeaza comunicatul.