Studiile universitare au fost considerate, pana nu demult, garantia unei cariere de succes. Absolvirea unei facultati a fost echivalata cu primul pas pentru inceperea activitatii profesionale. Insa, de multe ori, indiferent de profilul de studii ales, absolventii intampina dificultati mai mari fata de alte categorii in gasirea unui loc de munca adecvat.
Jeffrey J. Selingo a intervievat 752 de tineri absolventi de studii superioare, cu varsta intre 24 si 27 de ani. Pe baza rezultatelor obtinute, acesta a definit trei categorii principale de tineri absolventi:
- in prima categorie sunt inclusi cei care intra in campul muncii imediat dupa absolvire. Absolventii care incep o cariera de succes imediat dupa terminarea studiilor reprezinta 35% din cei intervievati.
- in a doua categorie sunt inclusi cei care nu au o directie clara si nici stabilitate. Aproximativ 32% din cei intervievati nu au o imagine clara asupra a ceea ce urmeaza sa faca din punct de vedere profesional.
- in a treia categorie sunt inclusi cei care isi intrerup studiile si incearca diverse job-uri, in special pentru a obtine un venit. Acestia insumeaza 33% dintre intervievati.
Prin urmare, doar o treime dintre absolventi incep, intr-adevar, o cariera imediat dupa terminarea studiilor. Selingo a observat faptul ca ceea ce ii diferentiaza pe absolventii din prima categorie de tinerii din celelelalte doua categorii este gradul de implicare din timpul studiilor.
Astfel, cu cat un student este mai activ in timpul studiilor, cu cat incearca mai multe lucruri din punct de vedere profesional, cu atat mai usor ii va fi sa isi gaseasca un loc de munca adecvat, la terminarea lor. 80% dintre acesti absolventi au avut cel putin un internship pe perioada facultatii iar 64% stiau inca de la inceput exact ce specializare vor alege.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Selingo a concluzionat ca studentii care nu au obiective clare si o directie in timpul facultatii, au cele mai mari sanse de a intra in una din ultimele doua categorii. Jumatate dintre cei din a doua categorie nu stiau ce specializare vor alege si numai 47% au participat la un internship. Dupa absolvire, numai unul din cinci a obtinut un loc de munca in domeniul pe care l-au studiat, comparativ cu 97% dintre tinerii din prima categorie.
In ceea ce-i priveste pe tinerii care isi intrerup studiile, datele au aratat ca 99% dintre acestia nu le finalizeaza pana la 25-27 de ani si nici nu construiesc o adevarata cariera.
Concluzia lui Selingo este ca prea multi absolventi de liceu se pregatesc sa inceapa o facultate doar pentru ca aceasta e tendinta generala. Cei care nu sunt convinsa ca aceasta este calea potrivita ar trebui sa isi acorde o pauza in care sa se cunoasca mai bine. De asemenea, in prezent exista din ce in ce mai multe alternative pentru absolventii de studii liceale. Apar tot mai multe job-uri care necesita mai mult decat un nivel liceal, dar nu si un nivel universitar - zona acoperita de diverse cursuri de specializare.
Nu in ultimul rand, este important ca, pe parcursul studiilor, tinerii sa fie cat mai activi, sa dobandeasca o serie de competente si abilitati, sa experimenteze domenii si activitati diverse. Numai o directie clara si o implicare sustinuta ii vor pregati pentru complexitatea pietei de forta de munca.
Sursa: Harvard Business Review