"O persoana juridica care are numarul total de angajati mai mare de 50, adica 53 angajati la luna octombrie 2021, iar numarul mediu de angajati mai mic de 50, este 48.50, la luna octombrie 2021, si nu are angajate persoane cu handicap, are obligatia de a plati lunar catre bugetul de stat fondul de handicap? Va rog sa ne comuncati daca se plateste fondul de handicap si, daca se plateste, care este formula de calcul. Rog exemplu pe cifrele date mai sus."
Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Instructiunile pentru aplicarea art. 78 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin OANPH 590/2008 stabilesc ca numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.
Prin urmare, unui angajator cu numarul mediu de angajati sub 50 calculat conform OANPH 590/2008 nu ii revin obligatiile fiscale privind persoanele cu handicap neincadrate.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Sursa: PortalCodulMuncii