Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Integrarea tinerilor sub 25 de ani pe piata fortei de munca. Ce masuri a luat statul roman pentru NEET

23 /Feb2018
Tags: tineri neet integrare piata munciiprime activare tinerii neetprograme ucenicie angajatori

Incepem prin a mentiona ca NEETs (Not in Education, Employment or Training) include tineri care nu au reusit sa se integreze pe piata muncii din diverse motive (lipsa oportunitatilor de ocupare, lipsa competentelor cerute pe piata muncii etc.) si care nu sunt cuprinsi in programe de educatie sau formare.

Prin implementarea masurilor active din Programul de ocupare, in anul 2017, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca a contribuit la incadrarea in munca a 52.313 tineri sub 25 de ani, din care 26.043 tineri NEETs.


Tinerii inregistrati in evidentele ANOFM, beneficiaza de informare, servicii personalizate de consiliere si orientare profesionala, de profilare, mediere, formare profesionala etc. De asemenea, pentru a veni in sprijinul atat al angajatorilor cat si al tinerilor sunt acordate o serie de subventii pentru incadrarea in munca a absolventilor/ tinerilor NEETs, subventii pentru derularea programelor de ucenicie sau stagiatura.

 

Masuri pentru integrarea tinerilor NEET pe piata muncii. Rata somajului in scadere

Mentionam ca, datorita masurilor active de stimulare a ocuparii fortei de munca, aplicate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, rata somajului inregistrat in luna decembrie 2017 a fost de 4.02%, fiind cea mai mica din ultimii 25 de ani (raportat la aceeasi luna). Cu toate acestea, Serviciul Public de Ocupare si-a intensificat actiunile cu privire la tinerii NEETs in vederea identificarii si integrarii acestora pe piata fortei de munca. Astfel, prin proiectul INTESPO, realizat in colaborare cu Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, ANOFM si-a propus identificarea a cel putin 200.000 de tineri inactivi, cu varsta intre 16-24 ani, neinregistrati la Serviciul Public de Ocupare. Sunt avuti in vedere in special tinerii NEETs aflati mai departe de piata muncii, cu nivel scazut de competente si/ sau cu dificultati in ceea ce priveste integrarea sociala. Ulterior inregistrarii acestora in evidentele ANOFM, tinerii vor beneficia de masuri personalizate de sprijin pentru incadrare in munca.

Un alt proiect derulat vizeaza acordarea primelor de activare (500 de lei) pentru tinerii NEETs inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, daca se incadreaza pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii.


Alte doua proiecte dedicate tinerilor NEETs vizeaza schemele nationale de ucenicie si stagii si ofera sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizeaza programe de ucenicie la locul de munca si/ sau stagii pentru absolventii de invatamant superior. Angajatorii care organizeaza programe de ucenicie si/ sau programe de stagii in conditiile legii, pot beneficia de sprijin financiar nerambursabil, astfel:


ˇ angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile legii, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie (12 luni, 24 luni, 36 de luni, in functie de nivelul de calificare al programului de ucenicie), de o suma in cuantum de 1.125 lei/ luna.
ˇ angajatorul care incheie un contract de stagiu, in conditiile legii, beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii contractului de stagiu (6 luni), de o suma in cuantum de 1.350 lei /luna.

 

Sursa: ANOFM

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Integrarea tinerilor sub 25 de ani pe piata fortei de munca. Ce masuri a luat statul roman pentru NEET":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.