In acest context, exista presiune in sectorul imobiliar comercial, si in special pe cel al spatiilor de birouri, potrivit unui analize realizate de o platforma de investitii, citata de Agerpres.
Modelul de munca hibrid - preferat de majoritatea angajatilor
"Un studiu comparativ facut in 27 de tari a ajuns la concluzia ca angajatorii din aceste tari au dorit ca angajatii sa se intoarca la birou mai multe zile pe saptamana decat ar fi preferat acestia. De asemenea, studiile au relevat ca, dupa pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajatilor sa lucreze 2-3 zile pe saptamana de la birou. Disponibilitatea acestei oportunitati variaza in functie de industria specifica in care se afla compania.", conform analizei eToro.
Companiile din domeniul tehnologiei sunt mai flexibile, in timp ce restaurantele, serviciile de alimentatie publica si fabricile necesita o prezenta totala la birou.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Precizam si ca firmele mici, sub 500 de angajati, sunt mai flexibile in ceea ce priveste prezenta la birou decat cele mai mari, beneficiind astfel de cheltuieli mai mici cu spatiul de birou si utilitatile.
Grad de ocupare scazut al spatiilor de birouri
"Aceasta situatie a dus la un grad de ocupare scazut al spatiilor de birouri, ceea ce inseamna ca mai putini angajati populeaza spatiul inchiriat. In Europa, gradul de ocupare al spatiului de birouri a inceput sa urce de la 43% la 55%, dar este sub media de 70% de dinaintea pandemiei. Angajatii prefera sa vina la birou in mijlocul saptamanii, gradul mediu de ocupare al birourilor fiind mai ridicat martea (63%), miercurea (62%) si joia (62%)", se mai precizeaza in comunicat.
Conform sursei citate, in Bucuresti, gradul de neocupare a ramas la 15%, acelasi nivel ca in trimestrul anterior si ca cel din T1 2022. Ultima data cand a fost inregistrat un nivel mai mare a fost in 2014.
"Dupa un an puternic in 2022, piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o activitate limitata de inchiriere in primul trimestru din 2023, cu tranzactii inregistrate de doar 46.000 mp. Acesta este cel mai scazut nivel de absorbtie trimestriala din ultimii doi ani si reprezinta o scadere de 35% de la an la an fata de volumul inregistrat in T1 2022", arata analiza.
In Europa, gradul de neocupare a cladirilor de birouri este inca scazut, dar a crescut de la 7,1% la 7,6% in ultimele douasprezece luni, deoarece chiriasii au amanat semnarea de noi contracte de inchiriere.