Raspunsul specialistului:
Potrivit art 25 din OUG nr. 109/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, organizarea si functionarea intreprinderilor publice - societati, prevazute la art. 2 pct. 2 lit. b) si c) din acest act normativ, sunt reglementate de aceasta ordonanta de urgenta si, unde aceasta nu dispune, de dispozitiile Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de dispozitiile Legii nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul societatilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administratie deleaga conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numindu-l pe unul dintre ei director general. Directorii pot fi numiti dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administratie. (art. 35 alin. (1) din OUG nr. 109/2011).
In lipsa altor dispozitii cuprinse in OUG nr. 109/2011 sau in Normele metodologice de aplicare a ordonantei precitate, apreciem ca in speta de fata, devin incidente dispozitiile art. 137^1 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabilesc ca “Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului”.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Astfel, pe durata indeplinirii mandatului, administratorii/directorii nu pot incheia cu societatea un contract individual de munca, iar in cazul in care au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului (art. 137^1 alin. 3 coroborat cu art. 152 din Legea 31/1990.
Prin urmare, in situatia in care managerul este numit in conditiile sus-mentionate, contractul individual de munca se suspenda in virtutea legii pe perioada mandatului. Odata mandatul acceptat, expres, adica prin incheierea unui contract de mandat, sau tacit, suspendarea CIM s-a produs, societatea avand obligatia de a constata doar suspendarea CIM intervenita in puterea legii, in baza art. 137^1 alin. (3) din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In concluzie, suspendarea prevazuta de art. 137^1 alin. (3) din Legea 31/1990 se refera la situatiile in care administratorii/directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, situatie in care contractul lor de munca trebuie suspendat pe perioada mandatului, urmand ca la incetarea madatului, contractul individual de munca sa isi reia cursul in sensul ca administratorul/directorul redevine salariat al societatii reluandu-si functia detinuta anterior acceptarii mandatului de director/administrator.
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>