. Care este cadrul legal si instructiunile de aplicare pentru negocierea contractului colectiv de munca, organizarea angajatilor intr-un sindicat si/sau afilierea la un sindicat existent."
Raspunsul specialistilor:
Legea dialogului social nr. 367/2022 este noua reglementare in domeniul negocierilor colective, care contine conditiile in care se negociaza si se incheie contractul colectiv de munca, precum si modul in care sunt reprezentati angajatorii si salariatii in procesul de negociere.
La art. 97 alin. (1) din lege se prevede ca ”Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva”.
Prin urmare, avand in vedere ca aveti un numar de 17 salariati este obligatoriu sa fie initiata negocierea colectiva. Conform art 175 lid. d), este contraventie neindeplinirea de catre angajatori a obligatiei prevazute la art. 97 alin. (1) – initierea negocierii.
Referitor la obligativitatea incheierii CCM, la art. 126 lit. c) din lege se prevede ca in situatia in care partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor poate fi declansat un conflict de munca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Din aceste prevederi intelegem ca nu este obligatorie prin lege incheierea CCM, intrucat exista posibilitatea ca in urma negocierilor partile sa nu incheie un contract colectiv de munca, dar aceasta situatie poate conduce la declansarea de catre angajati/lucratori a unui conflict colectiv de munca (nu este obligatoriu ca acest conflict sa se declanseze, dar exista aceasta posibilitate).
Negocierea colectiva poate avea loc intre angajator si salariati reprezentati prin sindicat sau, daca nu exista sindicat, prin reprezentantii angajatilor/lucratorilor. Modul de constituire a sindicatelor este reglementat la Capitolul II Constituirea, organizarea si functionarea organizatiilor sindicale din lege (art. 5 – art. 56).
In situatia in care nu se constituie sindicat, modul in care se desemneaza reprezentantii angajatilor/lucratorilor este reglementat in lege la Capitolul VI Reprezentantii angajatilor / lucratorilor, art. 57 – 62.
Reglementarile privind negocierea contractului colectiv de munca se regasesc la Titlul VI Negocierile colective de munca, art. 95 si urm. din Legea nr. 367/2022.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.