Declaratiile au fost facute marti de catre secretarul de stat din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Tudor Polak, in cadrul unei dezbateri organizate de Confederatia Patronala Concordia, potrivit Agerpres:
"Pentru anul acesta s-au luat in calcul mai multe scenarii si pot sa va spun ca privesc cu maxima dezamagire aceasta propunere legislativa care a trecut ieri prin Comisia de Munca, si va spun si de ce: directiva europeana nu impune o crestere a salariului minim care sa ajunga pana la 60%, nu este o impunere a UE. Mai mult decat atat, din discutiile pe care Guvernul le-a avut cu partenerii sociali de pe ambele parti, scenariile de calcul au variat: formulele propuse de Guvern erau undeva in jur de 100, 150 de lei sau 200 de lei calculate cu un coeficient de corectie stabilit de cresterea economica sau luandu-se in calcul si coeficientul de productivitate si cifra inflatiei din luna octombrie, si pot sa va spun ca cifra maxima pe care partea sindicala a cerut-o la cresterea salariului pentru anul 2021 a fost de 170 de lei. In schimb, toti partenerii sociali de pe partea patronala - chiar astazi am avut un Consiliu National Tripartit - au cerut inghetarea salariului minim pe o perioada de cel putin 6 luni, pâna vedem care vor fi efectele economice ale pandemiei de covid-19”.
Premierul Ludovic Orban a transmis, in cadrul consultarilor pe care le-a avut luni cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, conform aceleiasi surse, ca salariul minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 va fi majorat in functie de evolutia economiei.
"Suntem adeptii unui mecanism de crestere care sa se bazeze pe realitatile economice, respectiv rata inflatiei, cresterea productivitatii si alti factori economici. Obiectivul nostru este sa nu fie afectate locurile de munca, mai ales in aceasta perioada in care companiile se confrunta cu dificultati din cauza crizei sanitare", a explicat premierul Ludovic Orban.