Raspunsul specialistului:
In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare exista doua prevederi referitoare la durata perioadei de proba.
Astfel, la art. 31 alin. (1) se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
La art. 85 se prevede ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Prin urmare perioada de proba nu se stabileste in functie de marimea normei de munca, ci in functie de durata contractului: perioada nedeterminata sau perioada determinata.
Astfel, daca contractul este incheiat pe perioada nedeterminata, perioada de proba poate fi de maxim 90 de zile calendaristice, chiar daca salariatul are o norma de 5 ore/luna.
Daca contractul individual de munca este incheiat pe perioada determinata, perioada de proba o stabiliti in functie de durata acestuia, conform prevederilor art. 85, prezentat mai sus.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro