Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Peste 41% dintre companiile din Romania efectueaza PLATA salariilor in numerar

09 /Oct2024
Peste 41% dintre companiile din Romania efectueaza PLATA salariilor in numerar
Tags: plata salarii numerarplata salarii cash

Va informam ca o pondere foarte importanta a companiilor, 41%, efectueaza plata salariilor in numerar, lucru care trebuie luat in considerare de catre autoritati, potrivit lui Gabriela Folcut, director executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), la conferinta "Banking Innovation Lab".

Aceasta a mai adaugat, potrivit Agerpres:

"Un lucru destul de important care trebuie luat in considerare de catre autoritati in mod special este ca, in continuare, o pondere foarte importanta a companiilor efectueaza plata salariilor in numerar: 41% dintre companiile din Romania efectueaza plata salariilor in numerar. Este intr-adevar o scadere, dar scaderea este modica comparativ cu anul 2022, de la 43% - si aici putem deschide o discutie, apropo de faptul ca, in Romania, se inregistreaza o pondere mare a economiei gri in produsul intern brut, de 24% - si din aceasta perspectiva Romania se situa in top 10 in Uniunea Europeana, ca pondere a economiei gri in produsul intern brut", a mentionat Gabriela Folcut.

Ea a prezentat datele unei cercetari realizate de IRES pe zona populatiei, cu esantion de 1.360 de persoane, dintre care 1.060 de persoane bancarizate. Pe zona companiilor sondajul a fost efectuat pe 500 de firme.

Dar Folcut a tinut sa precizeze ca sunt si vesti bune in zona companiilor, in conditiile in care gradul de acceptare a platilor cu cardul la POS a crescut pana la 36% in randul firmelor.

"Circa 9% dintre companii declara ca au un magazin online. La intrebarea ce metode folosesc pentru a incasa banii, companiile au raspuns: 29% predominant cu ordin de plata, 24% toate metodele de plata in egala masura, 22% exclusiv ordin de plata, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar, 3% exclusiv card. Este foarte adevarat ca, in ultimii ani, a scazut ponderea numerarului sau ponderea platilor cu numerar, dar analizam perioada de dinainte de pandemie, undeva la nivelul anului 2016, 94% dintre platile efectuate pe zona de retail erau efectuate numerar. In prezent, probabil ca ponderea platilor efectuate in numerar pe zona de retail este la 60-65%", a adaugat Folcut.

Potrivit acesteia, gradul de incluziune financiara a avansat pana la 71% in iulie 2024, cresterea fiind de trei puncte procentuale comparativ cu jumatatea anului 2022.

"Incluziunea financiara a fost masurata in randul persoanelor adulte. In functie de rezidenta, 82% dintre cei care locuiesc in mediul urban detin produse si servicii bancare, respectiv 60% dintre cei care locuiesc in mediul rural. Circa 77% dintre barbati detin produse si servicii bancare si 66% dintre femei", a precizat Gabriela Folcut.

Aceasta a mai adaugat si ca 29% dintre cei care nu sunt inclusi financiar afirma ca nu detin un cont curent pentru ca au venituri prea mici si primesc bani in numerar, efectueaza cumparaturile numai cu numerar sau ca nu considera util un cont curent.

"Important este ca, la momentul acesta, cei chestionati si integrati financiar afirma ca efectueaza plati in proportie de 34% mai mult cu cardul, 32% in numerar si card in egala masura, 20% mai mult numerar, 11% numai numerar, 3% numai card. Din perspectiva utilizarii de catre populatie a serviciilor de internet si mobile banking s-a inregistrat o crestere destul de importanta, astfel ca 57% dintre persoanele incluse financiar utilizeaza internet si mobile banking", a concluzionat Gabriela Folcut.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Peste 41% dintre companiile din Romania efectueaza PLATA salariilor in numerar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".