Aceasta a mai adaugat, potrivit Agerpres:
"Un lucru destul de important care trebuie luat in considerare de catre autoritati in mod special este ca, in continuare, o pondere foarte importanta a companiilor efectueaza plata salariilor in numerar: 41% dintre companiile din Romania efectueaza plata salariilor in numerar. Este intr-adevar o scadere, dar scaderea este modica comparativ cu anul 2022, de la 43% - si aici putem deschide o discutie, apropo de faptul ca, in Romania, se inregistreaza o pondere mare a economiei gri in produsul intern brut, de 24% - si din aceasta perspectiva Romania se situa in top 10 in Uniunea Europeana, ca pondere a economiei gri in produsul intern brut", a mentionat Gabriela Folcut.
Ea a prezentat datele unei cercetari realizate de IRES pe zona populatiei, cu esantion de 1.360 de persoane, dintre care 1.060 de persoane bancarizate. Pe zona companiilor sondajul a fost efectuat pe 500 de firme.
Dar Folcut a tinut sa precizeze ca sunt si vesti bune in zona companiilor, in conditiile in care gradul de acceptare a platilor cu cardul la POS a crescut pana la 36% in randul firmelor.
"Circa 9% dintre companii declara ca au un magazin online. La intrebarea ce metode folosesc pentru a incasa banii, companiile au raspuns: 29% predominant cu ordin de plata, 24% toate metodele de plata in egala masura, 22% exclusiv ordin de plata, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar, 3% exclusiv card. Este foarte adevarat ca, in ultimii ani, a scazut ponderea numerarului sau ponderea platilor cu numerar, dar analizam perioada de dinainte de pandemie, undeva la nivelul anului 2016, 94% dintre platile efectuate pe zona de retail erau efectuate numerar. In prezent, probabil ca ponderea platilor efectuate in numerar pe zona de retail este la 60-65%", a adaugat Folcut.
Potrivit acesteia, gradul de incluziune financiara a avansat pana la 71% in iulie 2024, cresterea fiind de trei puncte procentuale comparativ cu jumatatea anului 2022.
"Incluziunea financiara a fost masurata in randul persoanelor adulte. In functie de rezidenta, 82% dintre cei care locuiesc in mediul urban detin produse si servicii bancare, respectiv 60% dintre cei care locuiesc in mediul rural. Circa 77% dintre barbati detin produse si servicii bancare si 66% dintre femei", a precizat Gabriela Folcut.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Aceasta a mai adaugat si ca 29% dintre cei care nu sunt inclusi financiar afirma ca nu detin un cont curent pentru ca au venituri prea mici si primesc bani in numerar, efectueaza cumparaturile numai cu numerar sau ca nu considera util un cont curent.
"Important este ca, la momentul acesta, cei chestionati si integrati financiar afirma ca efectueaza plati in proportie de 34% mai mult cu cardul, 32% in numerar si card in egala masura, 20% mai mult numerar, 11% numai numerar, 3% numai card. Din perspectiva utilizarii de catre populatie a serviciilor de internet si mobile banking s-a inregistrat o crestere destul de importanta, astfel ca 57% dintre persoanele incluse financiar utilizeaza internet si mobile banking", a concluzionat Gabriela Folcut.