Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Poate un angajat cu vechime sa intre in perioada de proba de 3 luni in aceeasi firma? Riscurile societatii

17 /Feb2020
Tags: angajareperioada de probacontract de muncareintegrarea unui salariat

O firma are un angajat care a trecut pe o noua functie (cod COR diferit) si pentru care s-a incheiat un act aditional cu noua functie si o perioada de proba pe noul rol de 90 zile. Se poate face incetare de contract cu art.31 (3) chiar daca salariatul in cauza se afla in firma respectiva de aproximativ 2 ani? Ce consecinte poate avea asupra companiei o astfel de decizie? Se mentioneaza ca functia pe care a activat anterior nu mai este vacanta fiind ocupata de alt angajat.

 

Raspunsul specialistului:

Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

Alin.  (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Potrivit dispozitiilor alin. (3) al art. 31 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.



Avand in vedere prevederile legale citate, incetarea contractului individual de munca in perioada de proba stabilita dupa modificarea functiei, printr-o simpla notificare pare a fi posibila. Aceasta, intrucat legea nu prevede ce se intampla daca salariatul nu corespunde pentru noua functie. In tacerea legii, angajatorul si salariatul pot stabili prin actul aditional la contractul individual de munca faptul ca in situatia in care salariatul nu corespunde noului loc de munca, acesta va reveni pe postul anterior.

Practica instantelor de judecata nu este unitara sub acest aspect. Spre exemplu, Tribunalul Dambovita prin sentinta civila nr. 2481/06.12.2012 a hotarat urmatoarele:

Prin semnarea actului aditional la contractul de munca s-a modificat functia ocupata de contestatoare, cu acordarea unei perioade de proba de 90 de zile calendaristice.

Dupa curgerea termenului de 90 de zile angajatorul a considerat in mod gresit ca inceteaza contractul de munca, deoarece nu ne aflam in prezenta unui contract de munca nou, cu perioada de proba, ci a unui contract de modificare a functiei, cu o perioada de proba pentru functia de conducere. Astfel, angajatorul avea obligatia legala sa dispuna ca angajata sa isi reia functia ocupata anterior.


In consecinta, incetand contractul individual de munca in perioada de proba in situatia expusa, va asumati riscul reintegrarii salariatului.

 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Poate un angajat cu vechime sa intre in perioada de proba de 3 luni in aceeasi firma? Riscurile societatii":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".