Conform studiului „Tendinte si provocari in HR 2017” realizat de Valoria in colaborare cu Business Mark, 60% dintre companii spun ca cea mai importanta provocare strategica de la nivelul functiei de HR este retentia angajatilor cu potential ridicat si cu performante deosebite. In anul 2016, principala provocare din HR a companiilor era mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor.
„Companiile inseamna oameni carora li se creeaza mediul de cooperare pentru ca ei sa performeze, iar compania sa fie profitabila. Conditiile in care acestia isi desfasoara activitatea, valorile companiei, tehnologia, influenteaza implicarea angajatilor si activitatea de HR. Aflat la cea de-a doua editie, studiul Tendinte si provocari in HR este singurul din Romania care da perspectiva comparativa a directorilor generali si directorilor de HR. Provocarile strategice, cele operationale, de resurse, dar si actiunile de implementat in HR sunt developate de acest studiu de referinta”, spune Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente, co-autor al cercetarii.
Provocari strategice al functiei de HR
Principalele provocari strategice cu care se confrunta companiile din Romania la nivelul functiei de HR sunt mai acute in 2017 decat in anul 2016. Astfel, retentia angajatilor cu potential ridicat trece pe locul intai, iar scorul general al importantei creste de la 4,39 la 4,69. Mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor este acum pe locul al doilea, dupa ce anul trecut a ocupat locul intai. Pe locul al treilea gasim asigurarea competentelor de conducere care sa ajute organizatia sa raspunda la ritmul rapid al schimbarilor, cu un scor de 4,35. Din pacate, nivelul de pregatire al firmelor lasa de dorit, deoarece provocarea numarul unu este abia locul sase in topul capacitatii companiilor de a adresa eficient aceasta provocare.
Alte provocari startegice aflate pe agenda organizatiilor in ceea ce priveste functia de HR: lipsa absolventilor competenti si motivati (67% dintre companiile respondente), lipsa specialistilor si a meseriasilor (61%), nevoia de adaptare la schimbarile legislative incoerente (54%), lipsa proceselor de implicare directa a angajatilor in dezvoltarea personala (36%) si scurtarea perioadelor de lucru la un angajator (34%).
Provocarea stategica din HR pentru care companiile din Romania spun ca sunt cel mai bine pregatite este crearea unei culturi organizationale care sa aduca un avantaj competitiv companiei. Din pacate aceasta provocare se afla abia pe locul al patrulea in topul importantei. Dincolo de ierarhia raspunsurilor, scorurile nivelului de pregatire sunt toate la distanta considerabila (mai mare de 1,1 puncte) de scorurile din topul importantei. Consecintele acestei situatii are impact direct asupra performantei companiilor si a modului in care acestea gestioneaza riscurile economice si sociale.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Provocari la nivelul practicilor de HR
La nivelul practicilor de HR, dezvoltarea urmatoarei generatii de lieri ai organizatiei, care era anul trecut pe locul intai, trece acum pe locul al treilea in scadere cu 12 puncte procentuale (-12pp). Pe primul loc in 2017 se afla gasirea de angajati cu competente din ce in ce mai specializate, in crestere cu +17pp. Retentia angajatilor ramane pe locul al doilea, dar creste cu +14pp.
Intre resursele esentiale disponibile si care pot fi folosite de companii pentru a raspunde cu succes provocarilor din practicile de HR pe primul loc sunt competentele de specialitate solide ale personalului din echipa de HR (3,86 in 2017 vs. 3,64 in 2016). Colaborarea transparenta dintre HR si management pentru alinierea la nivelul strategiei urca pe locul al doilea (3,82 in 2017 vs. 3,60 in 2016). Pe locul al treilea este sustinerea solida din partea top managementului pentru functia de HR (3,81 in 2017 vs. 3,78 in 2016).
Topul actiunilor ce ar putea fi implementare de companii in urmatorii 3 ani pentru a da o mai mare orientare startegica functtiei de HR are o structura diferita fata de editia anterioara. Implicarea conducerii executive a companiei in dezvoltarea strategiei de HR urca de pe locul al treilea in 2016 (scor 3,97) pe locul intai in 2017 (scor 4,27). Pe locul al doilea este implicarea mai intensa a conducerii executive a companiei in implementarea strategiilor de HR (4,25 in 2017 vs. 4,08 in 2016), iar pe locul al treilea gasim fostul loc intai – alinierea strategiei de HR cu obiectivele de business.
„Acordam o importanta ridicata resurselor umane si organizam in fiecare an evenimente dedicate specialistilor de HR in Bucuresti si principalele orase din Romania. In contextul actual, resursa umana este esentiala pentru dezvoltarea strategica a afacerilor. Organizatiile sunt preocupate sa creeze cultura organizationala, sa aiba un engagement ridicat al angajatilor, o retentie buna, acces la talente si sa dezvolte leadership-ul si competentele de conducere pentru manageri. Sustinerea HR-ului de catre top management este foarte importanta pentru a face fata provocarilor strategice ale organizatiei”, spune Daniel Dragan, Managing Partner, Business Mark.
Automatizarea functiei de HR
In ultimii ani functia de HR a inceput sa faca trecerea de la un rol tranzactional, consacrat, la unul transformational, cu un aport cu adevarat strategic pentru companie. In aceasta evolutie un aport important il are tehnologia, care preia povara proceselor rutiniere de pe umerii echipei de HR.
In 2017, 5 din 10 companii respondente spun ca au o solutie de automatizare a proceselor de HR, 34% spun ca nu au dar vor sa implementeze, iar 15% spun ca nici nu au in prezent si nici nu intentioneaza sa implementeze.
Dintre companiile respondente, 47% considera ca utilizarea tehnologiei in HR este de importanta crescuta pentru masurarea performantei departamentului, 28% sunt indecise sau cred ca este doar oarecum importanta, si 19% considera ca este un element cheie cu importanta critica.
Companiile respondente spun ca cele mai importante tendinte care pot schimba in mod semnificativ functia de HR in viitor sunt urmatoarele: aplicatiile mobile si social media (47% dintre companii), inteligenta artificiala (43%), evolutiile politice si economice (43%) si evolutia demografica (42%).
„Studiul Tendinte si provocari in HR este o oglinda a profesiei pentru omul de HR si o marturie a top managementului despre ceea ce profesionistul de HR reprezinta. Raportul analizei arata care este realitatea rolului strategic al functiei de HR in companiile din Romania. Acest studiu pune intrebarile la zi privind evolutia profesiei si ofera raspunsurile profesionistului de HR despre cine este, ce face, cum coopereaza cu top managementul companiei. Obisnuit sa faca interviuri cu candidatii, profesionistul de HR isi ia un interviu in oglinda si da interviu cu top managementul”, spune Elena Badea, Managing Partner Valoria, co-autoarea studiului.