Dar, intrebarea care se ridica este urmatoarea: sunt acesti tineri mai bine pregatiti, sunt aceste facultati si mastere utile viitorilor salariati?
Se pare ca nu, daca ar fi sa luam in seama declaratia rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei. In cadrul Consiliului National al Rectorilor, care se petrece la Targu Mures, s-a ajuns la concluzia ca in Romania exista foarte multe programe de licenta si masterat care nu au aplicabilitate, atunci cand vine vorba de piata muncii autohtona.
"Exista o preocupare in reasezarea programelor de studii, in momentul acesta considerandu-se ca exista prea multe programe de licenta si masterat si ca unele dintre ele nu au suficienta aplicabilitate in piata muncii. Astfel incat pentru reasezarea modului in care se utilizeaza resursele financiare se discuta si reducerea numarului de programe si de a le face mai legate de ceea ce se cere pe piata (...) Sunt peste 1.900 de programe de licenta si masterat si acestea nu au aparut ca o consecinta a cerintei pietei, ci ca o solutie de a rezolva anumite probleme legate de norme, de functii didactice in interiorul universitatilor. Or, programele trebuie sa apara in mod firesc pentru ceea ce se cere pe piata nu pentru ce se cere in interiorul universitatilor", a declarat rectorul Leonard Azamfirei.
De aceea, tinerii ar trebui sa fie atenti atunci cand isi aleg drumul pe care vor sa-l urmeze in ceea ce priveste cariera. Inainte de a se inscrie la o facultate, un tanar ar trebui sa poate avea un raspuns la intrebarea: voi putea utiliza in piata muncii informatiile primite de-a lungul studiilor?
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Multi doresc sa urmeze un program de masterat doar pentru ca piata cere asa ceva, dar nu se gandesc nicio clipa ca acel masterat nu va avea niciun beneficiu asupra viitoarei sale cariere, daca nu va sti, practic, sa aplice ceea ce a invatat.
Tinerii isi aleg singuri drumul in viata
Daca pana nu demult absolventii erau influentati de parinti si familie, atunci cand venea vorba de alegerea unei facultati, se pare ca acest lucru nu mai este valabil si in momentul prezent. Un studiu recent a aratat ca tinerii sunt cei care au ultimul cuvant de spus in alegerea carierei, implicit a facultatii, potrivite.
In 2016, cele mai cautate facultati au fost: Politehnica ( Automatica, Calculatoare, Electronica si Telecomunicatii), Medicina si facultatile din cadrul Academiei de Studii Economice (Informatica Economica, Cibernetica si Business).