Aceste informatii au fost oferite de catre Dragos Tohanean, vicepresedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), in conferinta de deschidere a Bucharest Tech Week 2023 (22.05.2023), conform Agerpres:
"Digitalizare e un cuvant care din ce in ce mai mult este auzit in administratia publica. In sine, digitalizarea inseamna schimbarea modului de lucru si optimizarea procedurilor. Focusul ar trebui sa fie in general spre inovatie. Daca ne orientam un pic in viitor, si o sa vorbim un pic si de cateva cifre, in anul 2030 conceptele precum inteligenta artificiala sau Internet of Things ar trebui sa fie o normalitate, chiar vor fi o normalitate. Sectorul IT&C a crescut considerabil in ultimii ani, nu doar in Romania, ci la nivel global. In Romania, in momentul de fata, oameni sau profesionisti care lucreaza in aceasta industrie sau in acest sector sunt undeva la 180.000, in crestere constanta, de aproape 20-22% in fiecare an. Daca vom compara cu cifra din 2019, atunci acesti oameni erau undeva pana in 120.000, deci avem in ultimii 3-4 ani o crestere de aproape o treime fata de cifra din acea perioada.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Avem constant, la nivel academic, programe orientate spre sectorul IT&C, indiferent ca vorbim de programe de licenta, programe de master sau de doctorat, anual avem undeva la 10-11.000 de absolventi la nivel national de programe academice de nivel superior. Din urma vin foarte mult programele de invatare la nivel de gradinite, clasele I-IV, gimnazial care vor avea in programa scolara sau au deja in programa din ce in ce mai multe materii, precum robotica, intelegere a interactiunilor digitale, zona de securitate cibernetica, zona de social media etc.", a declarat Tohanean.
In primul trimestru al acestui an, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, au fost platite taxe si impozite, dar si alte tipuri de plati, in valoare de 200 de milioane de euro, a mai adaugat vicepresedintele ADR.