Concluziile explicate de Jennifer Merluzzi au la baza cercetarea realizata impreuna cu Damon Phillips, profesor la renumita Columbia Business School. Studiul a vizat 400 de studenti care au absolvit programe MBA de top, urmate de o specializare in investitii bancare.
Studiul a aratat faptul ca studentii care au optat pentru specializare au mai putine sanse de a primi multiple oferte de job, in comparatie cu studentii care au optat pentru experiente academice diversificate.
Sectorul de business cauta din ce in ce mai putini specialisti si din ce in ce mai multi profesionisti capabili sa treaca rapid si eficient de la un proiect la altul.
Cei doi cercetatori au comparat rezultatele obtinute pe plan profesional de catre doua categorie de studenti. Pe de o parte sunt cei care au lucrat intr-o banca inainte de MBA, s-au axat pe Finante in timpul studiilor, apoi au ales internship-uri in investitii bancare. Pe de alta parte, sunt studentii care au lucrat in cu totul alt sector inainte de MBA si care au optat pentru internship-uri in firme de consultanta, spre exemplu. Primii pot fi considerati specialisti, iar persoanele din a doua categorie - generalisti.
Una din cauzele scaderii importantei acordate specializarii este tocmai accentul prea mare pus pe specializare in ultimii ani. Multi absolventi de MBA au profile similare, ceea ce ingreuneaza diferentierea pe piata muncii. Altfel spus, angajatorii care au de ales intre zeci de specialisti in investii bancare, vor schimba directia si vor prefera un profesionist flexibil.
In contextul crizei economice si a proliferarii programelor de master cu durata de un an, tot mai multi angajati echivaleaza specializarea cu stabilitatea. Insa, dupa cum afirma Jennifer Merluzzi, MBA este recunoscut pe piata muncii drept o pregatire generala in business, si are valoare ca atare pentru angajatori.
Specialistii in Resurse Umane implicati in studiu au afirmat in mod cert ca prefera un profesionist cu mai multe realizari in diverse domenii, decat unul care face acelasi lucru la nesfarsit.
Specialistii nu vor inceta sa aiba cautare in anumite domenii in care specializarea este indispensabila. Dar, in ceea ce priveste sectorul de business, cercetarile arata o tendinta in crestere in ceea ce priveste angajarea profesionistilor cu abilitati demonstrate in mai multe domenii. Mai mult, este demonstrat faptul ca liderii tind sa fie generalisti care pot schimba directia rapid si coordona proiecte sau domenii multiple.
Problema este ca educatia continua sa favorizeze specializarea, chiar de la varste fragede. Putine persoane au oportunitatea de a explora cu adevarat mai multe optiuni profesionale si de a castiga experienta valoroasa.
Concluzia cercetatoarei Jennifer Merluzzi este ca generalistii vor avea o cautare din ce in ce mai mare, nu doar in afaceri ci si in alte industrii.
Sursa: Harvard Business Review