Asa ca educatia financiara este o materie care ar trebui predata in scoli in curand, avand in vedere ca romanii nu stiu sa ceara anumite drepturi, arata studiul realizat de Revolut.
Acesta a avut la baza raspunsurile a nu mai putin de 10.000 de europeni, dintre care 1.000 romani, iar acestia au fost intrebati ce inseamna pentru ei bunastarea financiara si cum se raporteaza la finantele personale sau ale familiei, informeaza Agerpres.
Cat de usor le este romanilor sa vorbeasca despre banii castigati, despre salarii, economii, situatia financiara in cuplu, copiii si lectiile despre bani, mai ales in perioade cu inflatie mare?
Wellbeing-ul sau "starea de bine" este strans legata de echilibru si cumpatare
Wellbeing-ul sau "starea de bine" este strans legata de echilibru si cumpatare, de curajul de a face lucruri noi si de a actiona pe deplin constient de faptele tale si consecintele lor. Nu este doar o moda, ci un fel de a privi lumea si viata cu aplicabilitate in tot mai multe domenii. Mai nou, si in ceea ce tine de bani. Bunastarea este un cuvant aflat pe buzele multora in aceste vremuri.
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Pentru cei mai multi dintre romanii cu varste cuprinse intre 25-64 de ani (30%), bunastarea financiara inseamna in primul rand sa detina controlul asupra propriilor bani si sa stie mereu exact pe cati bani conteaza. 24% dintre respondentii participanti la studiul realizat de Dynata pentru Revolut asociaza bunastarea financiara cu capacitatea de a-si tine sub control bugetul si doar 8% apreciaza ca s-ar simti mai confortabil psihic daca ar avea mai multi bani.
Mai ales generatiile tinere - generatia Z - leaga bunastarea financiara de lipsa totala a oricarei griji fata de bani. Pentru 22% dintre respondentii cu varste cuprinse intre 18 si 24 ani, bunastarea financiara se atinge atunci cand reusesc sa economiseasca sau sa investeasca in planurile lor pentru viitor.
Lucrurile se echilibreaza in privinta capacitatii de a gestiona cheltuielile gospodariilor si atat femeile, cat si barbati declara ca sunt in cautarea de solutii pentru a-si imbunatati situatia financiara (51% dintre femei si 50% dintre barbati).
Aceasta constatare este interesanta, daca este corelata cu raspunsurile la intrebarea legata de influenta genului asupra nivelului de cunostinte financiare. Romanii, in general, resping ideea ca femeile ar fi mai slab pregatite sau mai putin educate financiar decat barbatii - 61% au raspuns ca educatia financiara nu are legatura cu genul. Atat barbatii, cat si femeile au raspuns majoritar ca nu cred ca exista o diferenta de educatie financiara intre femei si barbati (peste 63% dintre femei si 59% dintre barbati). Cel mai mic procent de confirmari - 15% - a fost inregistrat la intrebarea daca se poate considera ca, din cauze culturale si socio-economice, femeile ar avea mai putine cunostinte financiare decat barbatii.
Romanii inca se jeneaza sa isi negocieze majorarile salariale individuale
Discutiile despre bani au fost considerate un tabu pentru multa vreme insa acum o alta tendinta se remarca printre romani: unul din cinci romani spune ca nu are nicio problema sa vorbeasca deschis despre bani, in general. Aceasta atitudine care indica increderea in sine creste odata cu varsta: 37% dintre respondentii cu varste peste 65 de ani vorbesc foarte usor despre bani, fata de doar 13% dintre reprezentantii generatiei Z.
Temele precum economiile personale sau veniturile lunare raman deosebit de critice: respectiv 24% si 28% dintre respondenti recunosc ca nu le place sa vorbeasca despre aceste subiecte. Acestea, urmate de raspunsurile referitoare la cererea de majorari salariale (27%) sunt cele mai mari procente inregistrate la intrebarea: "In ce situatii gasesti ca e dificil sa vorbesti despre bani?"