Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Sucursala deschisa in Romania de catre o societate straina. PROCEDURA de angajare a salariatilor

07 /Oct2024
Sucursala deschisa in Romania de catre o societate straina. PROCEDURA de angajare a salariatilor
Tags: angajare strainiaviz de angajare

Va reamintim ca lucratorii straini din afara Uniunii Europene reprezinta o optiune pentru multi angajatori din Romania.

Sediul materiei in Romania este asigurat in principal de doua acte normative, respectiv Ordonanta de Urgenta nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania (republicata) si Ordonanta nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, ambele acte normative cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga Ordonanta de Urgenta nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Procedura angajarii strainilor de catre angajatori, persoane fizice sau juridice din Romania, necesita parcurgerea urmatoarelor etape:

    • obtinerea avizului de angajare;
    • obtinerea vizei de lunga sedere;
    • eliberarea permisului de sedere in scop de munca (permisul unic/cartea albastra a UE)

Dar cum se va proceda in cazul in care salariatii straini sunt angajati ai unei companii straine care desfasoara activitate in Romania? Iata un studiu de caz relevant, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania (drumuri) cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a). Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori (calificati, NEcalificati) detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa ar putea avea angajati muncitori NON-UE? b). Daca poate angaja imediat care ar fi perioada maxima de detasare? Doar 1 an. Se mai poate prelungi ulterior? c). Exista vreun tratat semnat de catre RO cu UZ in zona muncitorilor detasati sau legislatie speciala in acest domeniu?"

Raspunsul specialistilor: 

Salariatii din alte state membre UE pot fi angajati sau detasati in Romania in conditiile legii. Astfel, nu exista angajare prin detasare. Ori, angajare, ori detasare.

In ceea ce priveste angajarea, conform art. 7 alin. (2) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania:

(2) Conditiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori permanenti sunt urmatoarele:

a) angajatorul a depus diligente pentru ocuparea locului de munca vacant de catre un cetatean roman, de catre un cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei Elvetiene sau de catre un strain titular al dreptului de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei;
b) angajatorul intentioneaza sa incadreze in munca un strain cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata nedeterminata sau determinata;
c) strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de autorizare prevazute de legislatia in vigoare pentru ocuparea acelui loc de munca si nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.
d) angajatorul desfasoara efectiv activitate in domeniul de activitate pentru care solicita avizul de angajare de minimum 1 an.

Astfel cum puteti observa la lit. d) angajatorul trebuie sa desfasoara efectiv activitate in domeniul pentru care solicita avizul de angajare de minimum 1 an. De aceea sucursala nu poate obtine aviz de angajare pentru salariatii straini.

Conform art. 24 din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania:

Art. 24

(1) Conditiile speciale pentru eliberarea avizului de detasare pentru lucratori detasati sunt urmatoarele:
a) beneficiarul prestarii de servicii apartine intreprinderii de la care se face detasarea;
b) beneficiarul prestarii de servicii apartine aceluiasi grup de intreprinderi cu intreprinderea de la care se face detasarea;
c) beneficiarul prestarii de servicii a incheiat cu intreprinderea de la care se face detasarea un contract care presupune detasarea unui angajat al acesteia pe teritoriul Romaniei;
d) durata detasarii nu depaseste o perioada de maximum un an la un interval de 5 ani imediat anteriori depunerii cererii.

Astfel, sucursala din Romania consider ca ca se incadreaza la lit. a) intrucat apartine societatii din UZ fapt pentru care salariatii pot fi detasati la sucursala din Romania pentru o perioada de maximum un an la un interval de 5 ani imediat anteriori depunerii cererii in baza avizului de angajare. 

Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare!
Aflati informatii complete parcurgand lucrarea - "Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania, DETALII AICI >>>

In aceasta situatie salariatii au contract individual de munca cu  societatea din UZ si sunt platiti de aceasta societate. Pentru avizul de detasare nu este necesar ca societatea din Romania sa desfasoare activitate minim un an.

Nu exista legislatie speciala pentru angajarile/detasarile din UZ.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Sucursala deschisa in Romania de catre o societate straina. PROCEDURA de angajare a salariatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".