Fiti constient de obiectivul pe care il puteti atinge.
Formulati acest obiectiv in scris si semnati-l ca pe un contract. Pozitionati acest contract undeva in campul dvs. vizual, astfel incat sa va aduceti mereu aminte de el. Locul trebuie sa fie potrivit caracterului dvs. (de exemplu, persoanele extravertite vor plasa contractul la vedere, sa poata fi vazut de oricine, in schimb introvertitii vor prefera locurile mai ascunse, de tipul unui sertar folosit frecvent.).
2. Stabiliti-va prioritati.
Daca doriti sa urmati consecvent obiectivul propus, trebuie sa va eliberati de activitatile de rutina, de razboiul cotidian cu hartiile, de lucrurile mai putin urgente si neimportante. De aceea, cantariti bine ce sarcini, informatii si fapte sunt esentiale pentru atingerea obiectivului dvs. si concentrati-va asupra acestora. Toate celelalte lucruri delegati-le in mod consecvent.
Verificati permanent ce progrese ati inregistrat. Nu va neglijati angajatii si nu-i tratati ca pe „ultimii oameni". Mobilizati-le cat se poate de mult motivarea si capacitatea de lucru, solicitandu-i si laudandu-i pentru performantele obtinute.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
3. Neutralizati factorii perturbatori.
In ciuda prioritatilor si delegarii, intotdeauna se mai ivesc lucruri care pot impiedica atingerea consecventa a obiectivului dvs., cum ar fi, de exemplu, micile crize profesionale sau personale, ori clienti nemultumiti. Ganditi-va cat de mult trebuie sa va implicati in rezolvarea unor astfel de probleme. Desi sunteti tentat sa rezolvati toate problemele in acelasi timp, infranati-va. Spuneti-va tot timpul:
- Invat sa refuz.
- Sunt stapanul telefonului, si nu sclavul sau.
Astfel de decizii pot fi notate pe hartiute mici lipite pe monitorul calculatorului dvs. Lasati fantezia dvs. sa zburde in libertate!
4. Invingeti blocajele prin afirmatii.
Afirmatia este un complex psihologic care descrie un caz de depasire si rezolvare a unei probleme prin exprimare. De exemplu, cand sunteti suprasolicitat din cauza lucrului si nu mai stiti ce sa rezolvati mai intai pentru ca toate sunt la fel de importante, repetati-va urmatoarea afirmatie: am incredere in puterea mea interioara de decizie si stiu ca intotdeauna voi rezolva ceea ce este mai important. Bineinteles, este o idealizare a situatiei. Afirmatiile intaresc puterea de autoconvingere, va confera liniste si discernamant, astfel incat veti vedea mai clar ce aveti de facut.
5. Schimbati-va starea de spirit si tonusul fizic
Mentinerea performantelor ridicate pe o perioada indelungata de timp da nastere la probleme de sanatate. Intr-o asemenea situatie va simtiti epuizat. In acest caz nu va mai ajuta nici contractele cu dvs. insiva si nici hartiutele lipite pe monitorul calculatorului. Linistea si relaxarea sunt esentiale pentru regenerarea fizica si spirituala.
Luati-va concediu si bucurati-va de el. Nu va luati de lucru cu dvs. Odata intors cu forte proaspete la serviciu, incercati sa va mentineti starea de bine. Faceti apel la tehnici de relaxare. Nu trebuie neaparat sa faceti un exercitiu de gimnastica sau yoga. Daca va puteti destinde prin plimbari in aer liber sau pregatind specialitati culinare, atunci procedati in consecinta.