Managementul timpului este un atribut esential pentru performanta profesionala si pentru dezvoltarea personala. Atunci cand stim sa ne organizam timpul in mod corespunzator, nivelul productivitatii creste in timp ce nivelul stresului scade.
Daca nu mai avem resurse interioare pentru a ne dedica activitatilor si proiectelor din afara muncii, este momentul sa schimbam strategia de folosire a timpului pe care il avem la dispozitie. Primul pas consta in identificarea celor mai frecvente greseli care ne impiedica sa folosim timpul in mod ideal.
1. Nu iti trasezi o lista cu sarcini
Cel mai important lucru este sa iti stabilesti sarcinile pentru fiecare zi, pe care sa le ordonezi in functie de prioritate. Lipsa unei liste cu lucrurile pe care le ai de facut creeaza senzatia de haos si duce la intarzieri.
2. Nu iti stabilesti obiective personale
Cand stii unde vrei sa ajungi, esti motivat sa actionezi. Iar cand esti motivat, vei face tot posibilul pentru a profita de timpul pe care il ai. Stabileste unde vrei sa fii si ce vrei sa faci peste o saptamana, peste 6 luni si peste 1 an.
3. Nu iti stabilesti prioritatile
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Elemente neprevazute intervin tot timpul in activitatea profesionala de zi cu zi. A intelege care sunt actiunile cu adevarat urgente reprezinta cheia eficientizarii timpului.
4. Nu iti mentii concentrarea
Un numar foarte mare de oameni irosesc timp pretios doar din cauza intreruperilor frecvente. De la colegi, pana la email-uri si social media, intreruperile ne scot din starea de concentrare absoluta, care este echivalenta cu productivitatea reala a muncii.
5. Amani sarcinile dificile
Amanarea este doar un obicei prost, insa trebuie sa inveti sa il gestionezi. Managementul timpului presupune realizarea activititilor necesare la momentul potrivit.
6. Nu stii sa spui "Nu"
Daca vrei sa le faci pe plac tuturor, vei sfarsi prin a-ti asuma prea multe responsabilitati. Suprasolicitarea nu este sinonima cu performanta. Invata sa refuzi persoanele, proiectele si angajamentele care te-ar solicita excesiv si inutil.
7. Nu faci pauze
Chiar si atunci cand se apropie termenele-limita, trebuie sa-ti amintesti de importanta calitatii muncii pe care o efectuezi. Pauzele nu sunt pierdere de timp ci, dimpotriva, unul din cele mai eficiente instrumente in managamentul timpului. Programeaza-ti pauze pentru relaxare, miscare si limpezirea gandurilor.