Conform studiului citat de Agerpres:
"Anul 2022 a fost cel mai bun an pe piata muncii pentru candidati si angajati, atat din perspectiva numarului mare de joburi disponibile in piata, cat si a eforturilor pe care angajatorii le-au facut pentru a-i atrage si a-i retine - cresterea salariilor, diversificarea pachetelor de beneficii extrasalariale ori flexibilitatea legata de programul de munca hibrid", sustin reprezentantii eJobs.
In aceste conditii, aproape 7 din 10 respondenti simt ca piata muncii continua sa le fie favorabila si ca balanta este puternic inclinata in favoarea lor in negocierile de angajare.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii aici >>>
"Studiul a fost realizat pe un esantion de 90.000 de candidati si angajati din 160 de tari, iar raspunsurile lor oglindesc fidel ceea ce am resimtit si noi pe parcursul intregului an 2022, dar si de la inceputul lui 2023 incoace. Respectiv faptul ca traversam poate cea mai buna perioada in care poti sa iti schimbi jobul si in care poti sa alegi o varianta care ti se potriveste cu adevarat. Asta in contextul in care 39% dintre participantii la studiu au declarat ca primesc lunar cel putin o invitatie la un interviu de angajare, iar 74% spun ca sunt abordati de cateva ori pe an de recrutori", a afirmat Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania
Peste 50% dintre candidati sustin ca sunt in pozitia de a refuza o oferta atragatoare
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Pe acest fond, mai bine de jumatate dintre candidati si angajati sustin ca sunt acum in pozitia de a refuza o oferta atragatoare din punct de vedere financiar daca experienta avuta la interviu le-a lasat un gust amar.
In plus, istoricul pozitiv al ultimului an i-a facut sa priveasca optimist eventualele negocieri salariale dinaintea unei angajari.
"69% cred cu tarie ca, inclusiv dupa ce au primit oferta financiara din partea angajatorului, pot ajunge sa obtina, in final, un salariu mai mare pentru ca stiu ca exista in piata un deficit de candidati si, din acest motiv, companiile sunt mai flexibile si dispuse sa pluseze la salariu. Doar 14% sunt de parere ca angajatorii sunt cei care detin avantajul competitiv in negocieri", a mai spus Roxana Draghici.
Increderea candidatilor in ei insisi se afla la cote maxime, iar asta o confirma si sondajul realizat de eJobs Romania in luna octombrie, potrivit caruia 65% cred ca si-ar putea gasi un job nou in mai putin de doua luni.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii aici >>>
Studiula mai arata ca IT-istii, specialistii in digital si in vanzari reprezinta profilurile cele mai cautate de angajatori. Sunt urmati indeaproape de cei cu experienta in industria ospitalitatii, transporturi si logistica.
"Regasim aceleasi categorii si la nivelul tarii noastre. De la inceputul anului si pana acum, au fost postate mai mult de 13.000 de joburi pentru candidatii din aceste sectoare de activitate", precizeaza Roxana Draghici.
Studiul a fost derulat in perioada august - octombrie 2022 pe un esantion de 90.000 de respondenti din 160 de tari, printre care si Romania.