Aceste sunt principalele motive de frustrare, conform celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro si Up Romania, citat de Agerpres.
Concret, 34% dintre angajati exprima nemultumiri in legatura cu jobul lor actual, in timp ce 7% se declara foarte nemultumiti. La celalalt pol, 54% dintre respondenti spun ca sunt multumiti, iar 6% foarte multumiti de mediul de lucru si de etapa in care se afla cariera lor.
"Intrebati de ce nu isi schimba jobul pe acest fond de nemultumiri, 32,3% spun ca, desi ar fi tentati sa faca acest lucru, nu au gasit inca o varianta mai buna. Lor li se alatura alti 11,8% care considera ca piata nu le ofera alte optiuni".
Romanii cauta joburi mai bune, in 2024
Se pare ca 26,4% deja cauta si aplica la alte joburi si nu vor mai ramane mult timp in locul in care se afla acum, iar 5,9% si-au dat deja demisia si urmeaza sa plece, potrivit sondajului. 7,6% au decis sa mai astepte intrucat considera ca nu este momentul potrivit pentru a face o schimbare de cariera, 5,7% se afla intr-o zona de confort si le este greu sa faca o schimbare, 4,6% spera ca situatia actuala se va imbunatati, iar 3,4% s-au obisnuit cu oamenii cu care lucreaza.
"Salariul este principalul motiv de nemultumire pe care il au angajatii romani, fiind mentionat de 67,3% dintre respondenti. Este, de altfel, argumentul care cantareste cel mai greu atunci cand decid sa accepte o oferta de job, dar si cel care ii poate starni cele mai mari nemultumiri. Lipsa oportunitatilor de promovare este un alt motiv de frustrare pentru angajati, regasindu-se in raspunsurile a 29,9% dintre participantii la studiu. Alte motive care i-ar determina sa-si paraseasca locul de munca actual sunt relatia cu managerul (28,7%), lipsa recunoasterii muncii (25,4%), pachetul de beneficii (22,5%), volumul de munca (22,4%), relatia cu echipa (21,3%), programul de lucru (20,2%) ori lipsa unui echilibru intre job si viata personala (19,5%)", a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs.ro.
Salariul este principalul motiv de nemultumire
Alte motive mentionate in sondaj au mai fost mediul de lucru, proiectele in care sunt implicati, instabilitatea job-ului sau lipsa feedback-ului.
Daca ar fi, totusi, in punctul de a-si da demisia pentru o alta oportunitate, 43,9% spun ca o contraoferta salariala i-ar putea face sa se intoarca din drum, 12,7% s-ar razgandi daca angajatorul actual le-ar oferi un pachet de beneficii mai generos, 10,9% ar avea nevoie de o imbunatatire a conditiilor de lucru, 7,4% de un plan de cariera profesional si 6,8% ar vrea sa primeasca sansa de a lucra pe alte proiecte in cadrul companiei. 15,9% spun ca se afla intr-o etapa in care nimic nu i-ar mai putea face sa se razgandeasca.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"In lumina acestor constatari, este esential sa subliniem importanta redefinirii conceptului de munca. Vorbim de o recalibrare necesara in modul in care angajatorii percep beneficiile asociate acesteia. Cu atat mai mult cu cat angajatii romani au deja o perspectiva destul de clara asupra modului in care ar trebui sa arate intreg ecosistemul in care isi desfasoara activitatea, fie ca vorbim despre mediul de lucru, relatia cu managerul sau colegii pana la salariul si pachetul de beneficii extrasalariale. Printre acestea din urma, cardurile de masa raman in topul preferintelor, fiind apreciate de 52,5% dintre respondenti, care considera ca ar trebui sa fie incluse in orice oferta de angajare. De asemenea, lista de beneficii este completata de abonamentul medical la o clinica privata (35,1%), programul flexibil (33,5%), asigurarea medicala (29%), posibilitatea de a lucra de acasa (26,4%), sau accesul la o platforma de beneficii extrasalariale (25,2%)", a spus Loredana Vatavoiu, Marketing director in cadrul Up Romania.
Cu toate ca aproape jumatate dintre respondenti recunosc ca sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti de jobul actual, 31% cred ca interesul si implicarea lor in activitatile pe care le desfasoara in companie sunt mult mai ridicate comparativ cu anii precedenti. In cazul a 14% se observa o usoara scadere, in timp ce 7% spun ca sunt mult mai scazute. Pentru 29% au ramas constante, iar pentru 19% au crescut.