"Exista vreo baza legala referitoare la aranjarea documentelor in dosarul personal al angajatului? Ma refer daca e obligatoriu sa fie puse toate cronologic sau pot sa fie documentele in functie de specificul lor, adica actele aditionale impreuna, deciziile la fel, etc. dupa un anumit opis."
Raspunsul specialistilor:
La art. 7 alin.(1) si (2) din HG nr.905/2017 se stabileste ca:
Angajatorii prevazuti la art. 1 au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
Lucrarea Dosarul personal al salariatului a fost actualizata cu model de contract individual de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative ale contractului individual de munca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Gasiti mai multe modele de contracte individuale de munca, actualizate cu noile clauze, reglementate de Legea nr. 283/2022, in Capitolul Angajarea in munca. Totodata, in Capitolul Legislatie gasiti Codul muncii actualizat la zi, DETALII AICI >>>
Prin urmare, in domeniul privat, legiuitorul stabileste in mod expres documentele ce alcatuiesc dosarul personal al fiecarui salariat, fara a interveni insa in organizarea angajatorului.
Asadar, modul in care sunt ordonate sau este alcatuit dosarul personal al fiecarui salariat ramane exclusiv la latitudinea fiecarui angajator, singura obligatie prevazuta de lege fiind aceea ca in respectivul dosar sa se regaseasca documentele mentionate expres la art. 7 alin.(2) sus-citat.
In domeniul public, documentele ce trebuie sa se regaseasca in dosarul profesional sunt explicitate in cuprinsul HG nr.432/2004, act normativ ce prevede in mod expres la art. 6 ca Documentele se indosariaza in dosarul profesional in ordinea cronologica a emiterii acestora.
Prin urmare, in domeniul public exista reglementare legala expresa ce prevede ordinea cuprinderii in dosarul profesional al fiecarui salariat a documentelor prevazute de lege, ce compun dosarul respectiv.
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>