Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Calificarea si pregatirea la locul de munca - CONDITII si pasi de urmat

30 /Oct2024
Calificarea si pregatirea la locul de munca - CONDITII si pasi de urmat
Tags: calificarea si pregatirea la locul de muncaart 202 codul muncii

Cu titlu general, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.

Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.

Autorizarea se face in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare  si ale Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Scopul acestui proces de autorizare este acela de a asigura un anumit nivel de calitate a procesului de formare profesionala a salariatilor.

Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:

"Dorim sa schimbam functia unor angajati din cadrul firmei pe codul 754301 - Controlor calitate. Momentan sunt muncitori necalificati dar au ca si atributii sa verifice daca piesele produse sunt conforme cu cerintele clientului si respecta anumite standarde. In ce conditii se poate face calificarea acestor persoane? Nu am gasit firme care sa faca cursuri pentru acest cod. Exista un alt cod pe care l-am putea folosi si pentru care se gasesc cursuri? Ne-am gandit si la calificarea la locul de munca. Imi puteti spune in ce conditii se poate face si care sunt pasii de urmat?"

Raspunsul specialistilor: 

Referitor la controlor calitate – cod COR 754301, mentionam ca nu am regasit aceasta calificare in Registrul National al Calificarilor, gestionat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, acesta fiind probabil motivul pentru care nu ati identificat cursuri organizate pentru acest domeniu.

Insa, in practica, putini angajatori parcurg procesul de autorizare si astfel nu pot organiza programe de calificare la locul de munca.
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:

1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  sau cursuri de initiere intr-o calificare. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala a salariatilor proprii. Insa, in conditiile in care nu ati identificat  pe piata cursuri organizate pentru aceasta calificare, este dificil sa identificati un furnizor care sa organizeze un asemenea curs.

2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale. Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare,  sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.

De asemenea, avand in vedere ca nu sunt cursuri de calificare organizate, o alta solutie practica (in afara de certificarea competentelor mentionata mai sus) ar fi ca salariatii sa urmeze un curs intr-un domeniu apropiat activitatii lor, un curs care nu este legat neaparat de calitate, dar este legat de producerea/realizarea pieselor in sine. Este posibil ca asemenea cursuri sa contina si modul de pregatire referitor la calitate. Astfel, daca muncitorii sunt calificati in realizarea sau montarea respectivelor piese, pot verifica si calitatea acestora.

De ce trebuie sa acordati atentie maxima evaluarii periodice a angajatilor dvs.?
 
Raspunsul cel mai clar este: pentru ca sunteti obligat sa faceti acest lucru, conform prevederilor Codului muncii care contine referiri la evaluare in cadrul mai multor articole. 
 
V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR: Procedura completa de evaluare a angajatilor, detalii AICI >>>

In orice caz, in opinia noastra, trebuie ca muncitorii sa fie calificati cel putin intr-un domeniul asemanator, acea activitate si acea ocupatie cod COR 754301 neputand fi exercitata de persoane care nu au nicio calificare.

Odata calificati intr-un domeniu apropiat, notiunile privind calitatea, apreciem ca le puteti furniza salariatilor prin alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, perfectionare, specializare), angajatorul putand organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (cu respectarea prevederilor art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Calificarea si pregatirea la locul de munca - CONDITII si pasi de urmat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".