"S-a semnat un nou contract colectiv de munca cu un nou reprezentant al salariatilor. Trebuie sa semnam si un nou Regulament Intern? Sunt cateva modificari la Regulamentul Intern dar nu necesita o renumerotare. Putem sa facem doar act aditional la R.I.?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Nu, atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire, limitele mandatului, durata mandatului fac obiectul unui proces-verbal incheiat cu prilejul alegerii reprezentantilor salariatilor.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre patron sau organizatia patronala pe de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Asadar, in timp ce regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, contractul colectiv de munca este o intelegere bilaterala intre acesta si salariati. Fireste, si la elaborarea regulamentului intern salariatii, organizati sau nu in sindicat, vor fi consultati, dar, ca act juridic, regulamentul intern ii apartine angajatorului.
Codul muncii prevede posibilitatea ca o anumita clauza sa fie cuprinsa fie in contractul colectiv de munca fie in regulamentul intern.
Angajatorul are intotdeauna interesul de a reglementa cat mai multe aspecte prin Regulamentul intern, tocmai pentru ca acesta este actul sau unilateral.
Daca insa sunt modificari ale Regulamentului intern acesta se va modifica prin act aditional.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Sursa: PortalCodulMuncii