Legea, contractul colectiv de munca incheiat la nivel national, multe dintre statutele de personal si chiar contractele individuale de munca, astfel cum sunt ele reglementate de Codul muncii – il dezavantajeaza pe angajator. De aceea, regulamentul intern – act unilateral al angajatorului, care nu se negociaza si care nu are nici o clauza lasata la latitudinea sindicatului – apare ca unul dintre cele mai pretioase documente pentru cel care angajeaza personal.
Regulamentul intern este un izvor specific dreptului muncii. Calitatea lui de izvor de drept il face utilizabil in instanta. Asadar, angajatorul isi va putea fundamenta unele decizii – spre exemplu disciplinare – pe dispozitiile regulamentului intern. Mai mult, el se va putea prevala in instanta de dispozitiile regulamentului intern daca se afla in proces cu salariatul sau inspectorul de munca. O singura conditie: corecta alcatuire juridica a regulamentului intern.
Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare, aplicabile la locul de munca.
Notiunea folosita anterior actualului Cod al muncii era aceea de regulament de ordine interioara. Pe langa deosebirea terminologica, trebuie semnalata o alta noutate semnificativa in raport cu reglementarea anterioara: daca inaintea actualului Cod al muncii regulamentul de ordine interioara se intocmea de catre angajator impreuna cu sindicatele, potrivit actualului Cod al muncii Regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, la elaborarea caruia salariatii sunt numai consultati.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica:
salariatilor proprii;
salariatilor detasati in unitatea respectiva;
salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
insusi angajatorului care l-a elaborat.