Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum a murit managementul resurselor umane si ce l-a inlocuit

04 /Oct2024
Cum a murit managementul resurselor umane si ce l-a inlocuit
Tags: managementul resurselor umaneleadershipul transformatorcultura colaborativa

Mi-am inceput cariera acum 30 de ani, intr-o perioada in care managementul resurselor umane era mai mult despre fise de pontaj, dosare groase si zero evaluari anuale.

Lucram intr-o companie mare, unde totul era despre eficienta, rezultate si cat de repede puteai rezolva o sarcina. 
Oamenii erau tratati ca resurse, iar dezvoltarea personala era o notiune complet necunoscuta. Nu se vorbea deloc despre nevoile sau aspiratiile individuale ale angajatilor.
 
Imi amintesc, 10 ani mai tarziu, am avut prima mea sedinta de evaluare anuala – un proces rigid si rece, care parea mai mult o formalitate decat o conversatie despre evolutia mea profesionala. Cu toate acestea, am observat treptat cum lucrurile incepeau sa se schimbe. 
 
Pe masura ce treceau anii, au inceput sa apara discutii despre motivatie, implicare si echilibru intre viata personala si cea profesionala. In loc sa fim doar angajati, am devenit oameni, cu personalitati si nevoi diverse.
 
Astazi, ma bucur sa vad ca, managementul resurselor umane (MRU) s-a transformat intr-un sistem de sustinere si dezvoltare a oamenilor. A evoluat de la control si eficienta la colaborare, wellbeing si performanta sustinuta, mai multe pe Valoria >>>
 
A parcurs un drum lung de la originile sale din epoca industriala, pana la o disciplina moderna, centrata pe dezvoltarea angajatilor, coeziunea echipelor si crearea de medii de lucru performante si sanatoase. 
 

Scurta istorie a managementului resurselor umane

 

1. Originile industriale ale managementului resurselor umane

 
La inceputul secolului XX, odata cu dezvoltarea industriala masiva, s-a nascut nevoia de gestionare a fortei de munca. Aceasta perioada a fost marcata de ceea ce numim "managementul stiintific", promovat de Frederick W. Taylor. Acesta a sustinut eficienta maxima in procesele de munca, iar angajatii erau perceputi ca resurse care trebuiau exploatate cat mai eficient posibil. Taylorismul a impus o diviziune clara a muncii, sarcinile erau specializate, iar succesul era masurat in productivitate, fara a se pune accent pe nevoile individuale sau pe dezvoltarea personala a angajatilor.
 

2. Epoca relatiilor umane

 
In anii 1920 si 1930, a aparut o schimbare importanta, cunoscuta drept "miscarea relatiilor umane". Aceasta a fost marcata de studiile Hawthorne conduse de Elton Mayo, care au demonstrat ca performanta muncitorilor nu este influentata doar de conditiile fizice de lucru, ci si de factorii sociali si psihologici. S-a recunoscut pentru prima data ca oamenii sunt motivati nu doar de recompense financiare, ci si de sentimentele de apartenenta, recunoastere si bunastare sociala.
 
In aceasta perioada, managementul resurselor umane a inceput sa se dezvolte ca o disciplina care nu se concentra doar pe recrutare si salarizare, ci si pe crearea unui mediu de lucru pozitiv, favorabil colaborarii. Totusi, abordarile erau inca destul de limitate, intrucat focusul se pastra pe satisfacerea unor nevoi imediate si superficiale ale angajatilor.
 

3. Era managementului strategic al resurselor umane

 
Odata cu globalizarea si dezvoltarea tehnologiilor in a doua jumatate a secolului XX, managementul resurselor umane a inceput sa evolueze intr-o directie strategica. In anii '80 si '90, conceptul de "capital uman" a inceput sa fie integrat in viziunea organizatiilor, ceea ce a dus la recunoasterea faptului ca oamenii nu sunt doar resurse, ci si capital intelectual si creativ care contribuie la valoarea organizatiei. Companiile au inceput sa investeasca in programe de training si dezvoltare, recunoscand necesitatea de a cultiva talente si de a le mentine implicate.
 
Tot in aceasta perioada, abordarile traditionale, precum evaluarile stricte ale performantei, managementul bazat pe control si motivarea prin recompense financiare, au inceput sa fie considerate insuficiente. Teorii motivationale avansate, precum cele ale lui Abraham Maslow (piramida nevoilor) si Frederick Herzberg (teoria motivatiei-higienei), au inceput sa influenteze politica de resurse umane.
 

Limitele si depasirea conceptelor traditionale

 
Conceptul de "resursa umana" in sine sugereaza o viziune obiectivizanta, reducand individul la un rol instrumental in atingerea obiectivelor organizationale. Multe dintre practicile de resurse umane s-au dovedit in timp rigide, axate pe proceduri si standarde uniforme, care ignorau diversitatea si unicitatea angajatilor. Evaluarile anuale, procesele standardizate de recrutare si promovare, impreuna cu abordarile "top-down", au devenit depasite in fata unei lumi tot mai dinamice si individualizate.
 
Un alt concept care s-a dovedit a fi limitat a fost focusul excesiv pe recompensele extrinseci, cum ar fi salariile si bonusurile, fara a lua in considerare motivatiile intrinseci, precum autonomia, semnificatia muncii si cresterea personala. Angajatii moderni, in special din generatiile Millennials si Gen Z, cauta mai mult decat o simpla remunerare – ei vor sa gaseasca sens in activitatea lor si sa simta ca fac parte din ceva mai mare.
 

Trecerea catre managementul personalizat si coeziunea echipelor

 
Azi managementul resurselor umane a evoluat intr-un model holistic, centrat pe oameni si echipe. Companiile de succes au inteles ca, pentru a atinge performanta, trebuie sa creeze un mediu de lucru care sa sprijine dezvoltarea angajatilor si sa faciliteze colaborarea. In centrul acestui nou model se afla trei piloni principali: abordarea personalizata, coeziunea echipelor si accentul pe dezvoltarea continua.
 
1. Abordarea personalizata
 
In loc de a trata angajatii in mod uniform, companiile actuale adopta o abordare personalizata, recunoscand ca fiecare individ are nevoi, aspiratii si stiluri de lucru diferite. Aceasta personalizare se manifesta in mai multe domenii:
 
• Recrutarea si integrarea – Procesele de recrutare au devenit mult mai nuantate, implicand evaluarea compatibilitatii cu cultura organizationala si identificarea punctelor forte unice ale fiecarui candidat.
• Dezvoltarea carierei – In loc de traiectorii de cariera rigide, multe organizatii ofera acum oportunitati de dezvoltare individualizate, fie ca este vorba de programe de mentorat, traininguri personalizate sau posibilitatea de a schimba domeniul de activitate in cadrul organizatiei.
• Evaluarea performantei – Evaluarile anuale au fost inlocuite de multe companii cu sisteme de feedback constant si constructiv, care ajuta angajatii sa isi ajusteze in mod continuu performanta si sa creasca profesional. Managerii devin astfel ghizi in dezvoltarea personala a angajatilor.
 
2. Coeziunea echipelor
 
In trecut, managementul resurselor umane se concentra pe individul izolat, insa organizatiile de astazi isi indreapta atentia spre crearea si consolidarea echipelor performante. Acest lucru se datoreaza recunoasterii faptului ca echipele bine sudate, in care exista incredere, colaborare si comunicare deschisa, sunt mai productive si mai capabile sa se adapteze schimbarilor.
 
• Managementul echipelor – Liderii sunt facilitatori care sprijina colaborarea si dezvoltarea echipei. Ei incurajeaza dialogul deschis si ajuta membrii echipei sa isi depaseasca limitarile, maximizandu-si potentialul.
• Diversitatea si incluziunea – Echipele de azi sunt formate din oameni cu perspective si competente diverse. Aceasta diversitate este valorificata pentru a crea solutii inovatoare.
• Rolul tehnologiei – Tehnologia si platformele de colaborare online si solutiile de project management permit echipelor sa lucreze impreuna eficient, chiar si atunci cand sunt distribuite geografic.
 
3. Wellbeing si dezvoltarea continua
 
Performanta pe termen lung depinde tot mai mult de starea de bine a angajatilor si de oportunitatile de dezvoltare continua oferite acestora.
 
• Wellbeing-ul la locul de munca – Companiile investesc tot mai mult in sanatatea mentala si fizica a angajatilor. Programele de wellbeing includ initiative care sustin echilibrul intre viata personala si cea profesionala, ofera sprijin pentru gestionarea stresului, acces la servicii de sanatate mintala si la activitati de relaxare.
• Dezvoltarea continua – Angajatii sunt incurajati sa-si dezvolte competentele nu doar pentru rolurile actuale, ci si pentru a se pregati pentru viitoarele provocari si oportunitati. Companiile investesc in programe de reskilling si upskilling, care asigura dezvoltarea angajatilor si contribuie la cresterea competitivitatii organizationale.
• Managementul performantei durabile – In prezent, performanta nu mai este masurata doar prin cifre sau rezultate masurabile. Se pune accentul pe sustenabilitatea performantei, iar organizatiile isi concentreaza eforturile pe crearea unui cadru in care angajatii sa poata performa pe termen lung, fara a fi expusi riscului de burnout.
 
Concluzii
 
Managementul resurselor umane a evoluat semnificativ de-a lungul decadelor, depasind etapele traditionale bazate pe control si standardizare, pentru a se adapta unei lumi in continua schimbare. 
 
In prezent, companiile de succes inteleg ca performanta durabila nu poate fi obtinuta decat printr-o abordare personalizata, prin consolidarea coeziunii echipelor si prin sprijinirea starii de bine a angajatilor.
 
De la "resurse umane" la oameni reali, cu nevoi, aspiratii si potential, companiile de astazi trebuie sa construiasca medii de lucru in care fiecare individ sa poata creste si contribui la succesul colectiv. 
 
Leadershipul transformator, cultura colaborativa si focusul pe dezvoltarea continua reprezinta cheia catre atingerea excelentei in organizatiile moderne.  De aceea consider ca managementul resurselor umane a murit, facand loc unui viitor bazat pe echipa, dezvoltare si performanta sustenabila.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum a murit managementul resurselor umane si ce l-a inlocuit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".