Ce ar trebui sa aiba in vedere angajatorii? Cum ar trebui sa le vorbeasca celor in cauza, ce ton ar trebui sa foloseasca?
Orice manager HR sau angajator ar trebui sa aiba in vedere, anumite aspecte:
- in primul rand, ar trebuie sa se asigure ca o concediere este pertinenta, in sensul ca s-a facut tot posibilul pentru a fi evitat acest demers, dar, din varii motive aceasta este cea mai buna optiune, fie ca este vorba de aspectul financiar, fie ca angajatul in cauza nu este unul competent
- in al doilea rand, dupa ce s-a facut o analiza in acest sens, angajatorul ar trebui sa se asigure de urmatoarele aspecte: Care ar trebui sa fie data oficiala de incetare a contractului? Ar exista programe compensatorii? Dar consiliere in cariera?
- in al treilea rand, atunci cand se discuta efectiv cu angajatul care urmeaza sa fie demis, managerul ar trebuie sa dea dovada de multa intelegere si sa fie dispus sa nu reactioneze, chiar daca salariatul va protesta. De multe ori, o concediere poate fi un eveniment foarte neplacut pentru un salariat, asa ca angajatorul ar trebui sa empatizeze cu acesta, indiferent de situatie.
Este firesc ca o decizie de concediere sa fie un pas greu si pentru un manager HR, dar in unele situatii nu exista alta posibilitate. Asa ca acesta ar trebui sa dea dovada de maturitate si profesionalism si sa gestioneze situatia cu foarte mult tact.
Ghidul HR-istului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Va confruntati cu un surplus de personal? Iata cum puteti proceda
Atunci cand realizati, ca manager sau angajator, ca in cadrul companiei exista un surplus de angajati, primul lucru care va trece prin minte este cum ati putea sa remediati aceasta situatie, fara a avea nimeni de suferit.
Iata cateva idei pentru a gestiona cat mai bine o situatie de acest gen: