Concret, discutam despre un deficit de nu mai putin de 50.000 de lucratori, iar cea mai acuta problema se intalneste pe litoralul romanesc, avand in vedere ca sunt necesari peste 20.000 de lucratori, preponderent sezonieri, informeaza Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), potrivit Agerpres.
Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, despre criza fortei de munca din turism:
"Sectorul privat din industria turismului a semnalat in repetate randuri existenta unui deficit de forta de munca in acest domeniu, problema care s-a acutizat in perioada pandemiei, cand, spre exemplu, numeroase structuri cu functiuni de primire turistica au fost nevoite sa isi restranga activitatea, angajatii fiind fortati sa se indrepte catre alte domenii. Drept raspuns, in urma consultarilor avute si la nivel de premier, trebuie sa unim eforturile astfel incat sa venim cu un pachet de masuri pe termen scurt, dar si in perspectiva, care sa diminueze acest impact negativ", a specificat Cadariu.
Ce solutii au oficialii pentru criza fortei de munca din turism?
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
"Solutiile pe termen scurt, analizate in cadrul intalnirii, se refera la importul de lucratori din tarile Non-UE, contingentul stabilit pentru acest an fiind de 100.000, si la modalitatile prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor, precum si la corelarea vizei de sedere cu viza de munca/angajator", este mentionat in comunicatul MAT.
Dialogul pe tema acestui subiect va continua in curand, a precizat ministrul Cadariu, care a propus analizarea tuturor factorilor decizionali, pentru realizarea unui plan de actiuni.