Raspunsul specialistilor:
La art. 27 din Codul muncii se prevede ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, iar nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.
Aceasta obligatie este indeplinita prin eliberarea fisei de aptitudini de catre medicul de medicina muncii.
Din prevederile art. 27, rezulta ca sanctiunea nerespectarii acestei prevederi la momentul angajarii este nulitatea contractului de munca, ceea ce inseamna ca aceasta nulitate poate fi acoperita prin realizarea controlului medical de medicina muncii si eliberarea fisei de aptitudini (conform art. 57 alin. (3) Codul muncii).
La art. 28 din Codul muncii este prevazuta si obligatia realizarii controaleor periodice.
Atentie, ITM-ul „vaneaza” dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet Noua lege a pensiilor Ghid practic
Aflati din ghidul Dosarul personal al salariatului ce trebuie sa faceti pentru a nu avea niciun fel de emotii in cazul unui control, detalii AICI >>>
Obligatia supravegherii sanatatii salariatilor revine angajatorului, conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
In opinia noastra, lipsa certificatului medical este o cauza de nulitate a contractului individual de munca dar aceasta poate fi acoperita in cel mai scurt termen prin efectuarea controlului periodic de medicina muncii si eliberarea ulterioara a fisei de aptitudini.
De asemenea, exista si sanctiuni contraventionale pentru angajatorii care nu respecta prevederile legale privind supravegherea sanatatii salariatilor, deci inclusiv realizarea controalelor medicale periodice, sanctiuni prevazute in Legea nr.319/2006 la art. 39.
Un raspuns valabil la data de 20.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>