Astfel, aproape 10 milioane de euro din fonduri europene au fost realocate in cadrul programului pentru a sprijini cetatenii care locuiesc de o parte si de alta a frontierei sa isi gaseasca un loc de munca, precum si cresterea economica favorabila incluziunii si mobilitatii durabile. De aceasta decizie vor beneficia aproape 2,4 milioane de locuitori din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti, precum si din judetele vecine din Republica Serbia.
„Aceasta decizie de modificare a programului de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia va oferi mai multe oportunitati ambelor tari, fiind inca o dovada clara ca in Europa construim punti si nu ziduri. Incurajez autoritatile sa profite din plin de acest program transfrontalier, cu beneficii directe pentru populatia din zona, in special prin imbunatatirea serviciilor medicale, a celor de transport, prin sprijinirea schimburilor culturale sau a actiunilor comune in directia protejarii mediului. Sa nu uitam ca aceste programe de cooperare transfrontaliera joaca si un rol crucial in cresterea gradului de incredere intre comunitatile aflate de-o parte si de alta a granitelor, un lucru extrem de important pentru a putea face fata provocarilor comune ", a declarat comisarul pentru politica regionala Corina Cretu.
Unul dintre efectele preconizate ale acestui program este un mai bun acces al populatiei active la piata fortei de munca si sprijin pentru traversarea frontierei in vederea realizarii de activitati economice, sociale si culturale in comun. De asemenea, este avuta in vedere facilitarea accesului la servicii de ingrijire a sanatatii si sociale, inclusiv in ceea ce priveste facilitatile culturale si sportive.
Programul IPA CBC de cooperare transfrontaliera Romania - Republica Serbia include 3 regiuni de frontiera din Romania si 6 regiuni din Serbia. Valoarea programului este de peste 88 milioane de euro cu o contributie de aproape 75 milioane de euro din Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA).
Programul transfrontalier investeste, printre altele, in doua proiecte strategice:
1. In domeniul transportului: "Repararea infrastructurii de navigatie pe canalul Bega" este un proiect ce are in vedere promovarea transportului durabil si dezvoltarea infrastructurii de mobilitate in zona transfrontaliera pentru transformarea Canalului Bega intr-o destinatie recunoscuta la nivel international pentru experiente turistice unice, diversitate culturala, comunitati integrate si protectia mediului;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
2. In domeniul sanatatii: Initiativa comuna Romania-Serbia impotriva cancerului in regiunea transfrontaliera este axata pe imbunatatirea diagnosticarii si tratarii tumorilor maligne, incurajarea colaborarii in domeniul oncologiei intre institutiile medicale din cele doua tari pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne si eficiente pentru toti pacientii oncologici din regiune, avand ca obiectiv cresterea calitatii si duratei de viata.