Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formarea profesionala si detasarea transnationala - CONDITII

27 /Aug2024
Formarea profesionala si detasarea transnationala - CONDITII
Tags: formarea profesionaladetasarea transnationala

"As dori sa stiu daca se considera detasare si automat se face detasarea in Revisal, respectiv se face si actul aditional pentru 2 salariati care urmeaza sa plece in Italia la FORMARE PROFESIONALA.

Deci, nu se duc sa munceasca acolo, se duc la formare profesionala. In acest caz, mai este necesar obtinerea formularului A1 si automat intocmirea actului aditional, respectiv suspendarea in Revisal prin detasare. Mentionez ca cei 2 salariati vor fi plecati in perioada 03.09.2024 - 21.09.2024, respectiv 03.09.2024 - 05.10.2024."

Raspunsul specialistilor: 

Perioada de formare profesionala constituie timp de lucru avand in vedere hotararea Curtii de Justitie Europeana pronuntata in cauza C-909/19 prin care a stabilit ca perioada in care salariatul se afla la formare profesionala din intiativa angajatorului reprezinta timp de lucru.

Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor:
care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>

Asadar, salariatul este considerat ca presteaza activitate in statul in care participa la formare profesionala.


Conform art. 11 alin.(3) lit. a) din Regulamentul 883/2004:

(3) Sub rezerva articolelor 12-16:
(a) persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv;

Astfel, Regulamentul (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala prevede in art. 11 alin. (3) lit. a) ca, contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate.

Aceasta este regula. De la aceasta regula exista 2 exceptii la art. 12- 16 din Regulament avand in vedere ca articolul mai sus citat prevede sub rezerva articolelor 12 – 16.

Art. 12 din Regulament stabileste astfel:

Art. 12: Reguli speciale

(1)Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca 24 de luni si ca persoana sa nu fi fost trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.
 
Pentru aplicarea acestei exceptii se elibereaza documentul portabil A1.
Astfel, documentul portabil A1 este necesar si in situatia in care salariatul se deplaseaza in Germania sa se formeze profesional.
 
In ceea ce priveste incadrarea in detasare transnationala, Deplasarea se incadreaza la detasare transnationala daca se aplica unul dintre cazurile mentionate la art. 5 alin. (2) lit. b) din Legea 16/2017:

a) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b) detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isidesfasoara activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, ori pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada
detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Doar in situatia in care deplasarea se incadreaza la detasare transnationala, angajatorul are obligatia sa plateasca salariatilor remuneratia minima din statul respectiv, sa inregistreze in Revisal, etc.

Asadar, daca salariatii se deplaseaza conform lit. a) sau b) de mai sus adica fie in cadrul unui contract incheiat de angajator cu o entitate din statul membru respectiv, fie cu o entitate din acelasi grup de intrerpinderi, se aplica toate regulile de detasare transnationala.

Daca salariatul merge la un curs de formare profesionala nu se aplica regulile de la detasare transnationala, dar documentul portabil A1 trebuie obtinut.
 
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formarea profesionala si detasarea transnationala - CONDITII":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".