Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

In atentia departamentului resurse umane: cum sa angajezi corect un salariat, ce pasi trebui urmati

05 /Dec2016
Tags: pasi angajarecum sa angajezi corectanagajre 2016

Odata ce in compania exista un post vacant responsabilul de resurse umane (sau departamentul, daca e cazul), trebuie sa rezolve cat mai repede si bine aceasta situatie, gasind omul potrivit.

 

Dar este oare chiar asa de simplu sa gasesti candidatul ideal? Ce pasi ar trebui facuti?

 

Pentru a fi siguri ca angajati omul potrivit, fiti corect si urmati indicatiile legii, in acest sens.

 

Ce este de facut?

1. In primul rand asigurati-va ca organizati un concurs transparent, cu aceasta ocazie ar trebui elaborat si aprobat un regulament special, care ar supune unei reglementari detaliate toate aspectele relative la organizarea si desfasurarea concursului in vederea ocuparii unei functii vacante de munca. 

Care sunt modalitatile concrete de desfasurare a concursului in cadrul unei unitati private in vederea ocuparii unei functii de munca vacante? Dupa cum stiti deja, acestea pot varia mult. Unii recruitori aleg o simpla analiza a documentelor prezentate, dar altii merg mult mai departe si aleg sa organizeze probe scrise in domeniul in care urmeaza a fi angajata persoana. Asa ca este la latitudinea angajatorului sa aleaga metoda de selectie care considera ca se potrtiveste cel mai bine profilului companiei.


2. Odata ce stiti care este persoana angajata, asigurati-va ca solicitati toate documentele necesare unei angajari corecte si legale. Conform art. 57 alin. (1) din Codul muncii trebuie sa solicitati: buletinul de identitate sau un alt act de identitate, carnetul de munca, cu exceptia cazurilor cand persoana se incadreaza in campul muncii pentru prima data sau se angajeaza la o munca prin cumul, diploma de studii, certificatul medical ( in anumite cazuri).

3. Fiti siguri ca aduceti la cunostinta persoanei angajate totul despre principalele clauze pe care le va cuprinde contractul individual de munca si respectati toate prevederile Codului Muncii, in acest sens. 

Trebuie stiut ca salariatului ii vor fi puse la dispozitie, conventiile colective care-i sunt aplicabile, contractul colectiv de munca, regulamentul intern al unitatii, precum si informatia privind cerintele de securitate si sanatate in munca aferente activitatii sale.

Desigur, negociati si semnati contractul individual de munca cu persoana care se angajeaza. La incheierea contractului individual de munca cu angajatorul persoana fizica se cere inregistrarea acestui contract la autoritatea administratiei publice locale (primarie), care, la rindul sau, va remite o copie a acestuia inspectiei teritoriale de munca. Obligatiile privind intocmirea contractului de munca in forma scrisa si inregistrarea acestuia ii revin angajatorului persoana fizica, conform art. 283 alin. (2) lit. a) din Codul muncii.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "In atentia departamentului resurse umane: cum sa angajezi corect un salariat, ce pasi trebui urmati":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".