Cercetarea Confidex, realizata de Impetum Group si citata de Agerpres, a ajuns la cea de-a noua editie, iar criza fortei de munca este, inca de la inceputul acestui an, cea mai mare frica a managerilor romani.
Practic, 27% dintre manageri se declarau, in primul semestru al acestui an, ingrijorati de lipsa fortei de munca, cu 16% mai multi comparativ cu datele raportate la finalul lui 2023:
"Astfel, criza fortei de munca pare sa devina una dintre principalele preocupari ale oamenilor de afaceri, depasind alte subiecte ingrijoratoare precum rata inflatiei si majorarea preturilor, subiecte care, la finalul anului trecut, ii preocupau pe aproape jumatate dintre managerii chestionati de Confidex".
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Care ar fi rezolvarea? In viziunea unor manageri, o reprezinta integrarea in mediul privat a unor angajati din sistemul public. De asemenea, o solutie la care apeleaza managerii romani este importul de resursa umana, care, insa, s-a dovedit a fi un proces mai complicat decat poate parea la prima vedere.
"Desi, in ultimul an, inflatia a fost fenomenul care a atras in mod preponderent atentia opiniei publice, adevarata ingrijorare a managerilor romani, in prima jumatate din 2023, este legata de criza fortei de munca. Aceasta este generata, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate in domenii de activitate specifice si, pe de alta parte, de faptul ca piata autohtona a fortei de munca inca nu este suficient de atractiva incat sa retina la nivel local oamenii talentati si care pot face performanta. In plus, vedem ca se adauga si o problema calitativa a relatiilor de munca. Aceasta este generata de perioadele de incertitudine care creeaza neliniste in randul angajatilor si poate chiar defocusare si o nerabdare manifestate in procesul de aprofundare a relatiilor interne din organizatie sau chiar a domeniului profesional", explica Andrei Cionca, directorul general al Impetum Group.