Potrivit raportului realizat de Societatea pentru Managemenul Resurselor Umane cu privire la cele mai mari provocari pentru managementul HR in urmatorii 10 ani, in ciuda evolutiilor tehnologice si digitalizarii avansate, capitalul uman ramane unul din factorii-cheie pentru succes.
SHRM, cu sediul principal in Statele Unite ale Americii, este cea mai mare organizatie dedicata managementului resurselor umane. Alcatuita din peste 275 000 de membri din mai mult de 160 de state, SHRM realizeaza in mod regular rapoarte detaliate privind cei mai importanti factori care influenteaza domeniul resurselor umane.
Cele mai mari provocari pentru managerii de HR
Din datele obtinute de catre SHRM, reiese faptul ca cei mai multi specialisti in resurse umane pun accentul pe importanta capitalului uman. Astfel, conform raspunsurilor obtinute, principalele provocari vor fi reprezentate de:
- retinerea si recompensarea celor mai buni angajati - 59% dintre respondenti
- dezvoltarea noii generatii de lideri de corporatii - 52% dintre respondenti
- dezvoltarea unei culturi organizationale care sa atraga cei mai buni angajati - 36% dintre respondenti
In plus, managerii de HR vor trebui sa fie din ce in ce mai competitivi in descoperirea specialistilor, sa gaseasca angajatii potriviti pentru mediul potrivit si sa creeze o cultura organizationala centrata pe angajat. Nu in ultimul rand, globalizarea mediiilor de lucru va accentua rolul departamentului de HR in depasirea barierelor culturale la nivel organizational.
Cele mai mari provocari privind investitiile de HR ale organizatiilor
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Si la acest nivel, capitalul uman ramane cea mai pretioasa resursa in care organizatiile trebuie sa investeasca. De aceea, principalele obiective la nivel organizational privesc:
- obtinerea capitalului uman si optimizarea investitiilor in acest sector - 43% dintre respondenti
- obtinerea capitalului financiar si optimizarea investitiilor in acest sector - 22% dintre respondenti
Se observa, chiar si la nivel organizational, diminuarea rolului inovatiilor tehnologice. Altfel spus, cu toate ca utilizarea soft-urilor din ce in ce mai performante are o importanta incontestabila in administrarea departamentului de HR, cele mai eficiente rezultate vor veni tot din sfera atragerii si motivarii profesionistilor.
Evolutia managementului HR in viziunea specialistilor
Potrivit aceluiasi studiu, peste 69% dintre specialistii HR estimeaza ca forta de munca va creste constant, indiferent de tipul companiei. Doar 29% dintre acestia se asteapta la o crestere a numarului de angajati temporari. In ceea ce priveste programul de lucru, aproape jumatate dintre respondenti considera ca, in urmatorii 10 ani, va creste proportia angajatilor cu norma intreaga. Cealalta jumatate considera ca nu vor exista schimbari majore (27%), sau ca proportia angajatilor part-time va creste (26%).
In privinta celor mai eficiente strategii de recompensare si fidelizare a angajatilor, flexibilitatea conditiilor de munca a fost identificata drept principala tendinta, de catre 40% dintre respondenti. 37% dintre acestia au subliniat importanta mentinerii unei culturi organizationale axate pe corectitudine, comunicare deschisa si incredere. Nu in ultimul rand, atragerea celor mai talentati oameni va presupune stabilirea unui pachet salarial cat mai avantajos in raport cu competitorii.